Röntgensjuksköterskor kan korta väntetiderna

Region Sörmland är inget undantag, här finns färre röntgensjuksköterskor per 100 000 invånare än riksgenomsnittet och det bidrar till att patienter får vänta på diagnos och behandling, skriver Madelene Meramveliotaki, Vårdförbundet, med flera.

Region Sörmland är inget undantag, här finns färre röntgensjuksköterskor per 100 000 invånare än riksgenomsnittet och det bidrar till att patienter får vänta på diagnos och behandling, skriver Madelene Meramveliotaki, Vårdförbundet, med flera.

Foto: JOHAN LÖF

Debatt2022-11-08 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är stora skillnader i hur många röntgensjuksköterskor det finns per invånare mellan Sveriges regioner och situationen försvåras av att alla regioner uppger brist på denna viktiga profession. 

Region Sörmland är inget undantag, här finns färre röntgensjuksköterskor per 100 000 invånare än riksgenomsnittet och det bidrar till att patienter får vänta på diagnos och behandling. Antalet platser för verksamhetsförlagd utbildning måste utökas och fler handledare säkras, så att lärosätena kan ta emot fler studenter. Arbetsvillkoren behöver förbättras och vår nyckelkompetens måste användas bättre när vården ska digitaliseras och flytta närmare patienterna. 

Röntgen, eller bild- och funktionsdiagnostik, är en grundläggande och central funktion inom vården. Varje år utförs över 5,5 miljoner röntgenundersökningar i Sverige och merparten av dessa utförs – än så länge - av legitimerade röntgensjuksköterskor. När undersökningarna fördröjs, fördröjs både diagnoser och behandlingar för patienterna, med förvärrade besvär och i värsta fall dödsfall som resultat. 

Enligt Socialstyrelsens senaste statistik uppger nu samtliga landets 21 regioner att det råder brist på röntgensjuksköterskor och tyvärr har det blivit värre över tid. Här i region Södermanland finns bara 17 röntgensjuksköterskor per 100 000 invånare, att jämföra med rikssnittet på 23 och med andra regioner som har närmare 50. Givetvis påverkar det väntetiderna och tillgången till vård för patienterna här. 

Vi efterlyser därför att det nya styret i Region Sörmland tänker långsiktigt och proaktivt när det gäller invånarnas tillgång till röntgen och efterföljande diagnos och behandling. I samband med den internationella yrkesdagen för röntgensjuksköterskor, 8 november, föreslår Vårdförbundet;

• Regioner och privata vårdföretag måste säkerställa goda och säkra arbetsvillkor för att både behålla och locka fler till yrket. Röntgensjuksköterskorna är för få idag och har för dålig löneutveckling.

• Rätt kompetens på rätt plats. Nu snabbutbildar en del arbetsgivare icke-legitimerade yrkesgrupper att utföra röntgen och mammografi, eftersom man inte lyckas rekrytera tillräckligt många röntgensjuksköterskor.  Det är dåligt för patientsäkerheten och sannolikt bara en tidsfråga innan vi ser olyckor med strål- eller brännskador på patient eller personal. 

• Inför en nationellt reglerad och lagstadgad specialistutbildning för röntgensjuksköterskor. I takt med att vården utvecklas behöver personalens kompetenser utvecklas.

• Låt oss ta en nyckelroll inom digitalisering, mobilisering och teknikutveckling, så att vården moderniseras och flyttar närmare individen. 

Röntgensjuksköterska är ett fantastiskt yrke men vi är för få! Med våra förslag kan vi vända utvecklingen till det bättre och framtidssäkra en central funktion i vården.