Rösta bort orättvisorna på bostadsmarknaden

Avsaknaden av ett statligt stöd till renoveringar av våra äldre hyreslägenheter och till byggnation av nya hem gör att vi i allt fler kommuner får alltför många lägenheter till alltför höga hyror för fort, skriver Helena Frisk, Hyresgästföreningen.

Avsaknaden av ett statligt stöd till renoveringar av våra äldre hyreslägenheter och till byggnation av nya hem gör att vi i allt fler kommuner får alltför många lägenheter till alltför höga hyror för fort, skriver Helena Frisk, Hyresgästföreningen.

Foto:

Debatt2022-04-19 05:07
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är valår och i september är du med och avgör vem som ska styra Sverige, din region och din kommun de kommande fyra åren. Oavsett vilken politisk färg man tillhör är det svårt att inte skriva under på att det är två saker som behövs för att varje enskild invånares livssituation och i förlängningen hela välfärdssamhället ska fungera: Möjligheten till försörjning och ett hem. Och det senare handlar om mer än bara fastigheter, lägenheter, bostäder. För att en bostad ska bli ett hem krävs att den som bor får känna sig trygg i sitt boende. Och den tryggheten har många dimensioner.

Trygghet i boendet handlar om god kvalitet och bra underhåll av din lägenhet och ditt hus utan risk för dramatiska hyreshöjningar.

Trygghet handlar om att känna och känna till de som rör sig och vistas i ditt bostadsområde och att du har möjlighet att påverka hur ditt hem och ditt bostadsområde utvecklas. 

Trygghet handlar om att ditt hem får vara just ett hem och inte görs till en spekulationsvara för riskkapitalister som vill tjäna snabba pengar.

I dag finns många orättvisor som hotar din trygghet i ditt hem och där politiken på alla nivåer i samhället behöver agera för att stävja dessa. I bostadsbristens Sverige driver hyresvärdar på för allt högre hyror. Detta kombinerat med avsaknaden av ett statligt stöd till renoveringar av våra äldre hyreslägenheter och till byggnation av nya hem gör att vi i allt fler kommuner får alltför många lägenheter till alltför höga hyror för fort. Resultatet riskerar att bli allt längre köer av de som behöver ett hem, medan de tillgängliga, för dyra lägenheterna blir stående tomma i andra änden. 

Lösningen på dessa bostadsmarknadens orättvisor, bo-orättvisorna, och upprätthållandet av din trygghet i ditt hem finns. Det kräver dock en långsiktigt, brett förankrad bostadspolitik på alla nivåer av det politiska etablissemanget från riksdag och regering ner till kommunal nivå som innefattar:

Ja till kollektiva förhandlingar, nej till marknadshyror

Ja till allmännyttan, våra kommunalt ägda bostäder

Ja till stärkt inflytande för hyresgäster vid renoveringar

Ja till förmånliga bygglån. Bygg bort bostadsbristen

Ja till rättvis beskattning mellan ägt och hyrt boende

Så när valdagen kommer – gå och rösta och rösta på ett parti som du känner står för din rätt till ett tryggt och bra boende som du har råd med, din rätt till ett hem idag och för framtiden.