Rut-tjänsterna gör välfärden bättre

Fler tjänster blir nu del av Rut-avdraget. Många äldre behöver hjälp med just tvätt. Man ska även kunna köpa tillsyn av sitt boende när man är bortrest, skriver Martina Johnasson (C) och Bo Höglander (C).

Fler tjänster blir nu del av Rut-avdraget. Många äldre behöver hjälp med just tvätt. Man ska även kunna köpa tillsyn av sitt boende när man är bortrest, skriver Martina Johnasson (C) och Bo Höglander (C).

Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Debatt2020-08-28 05:09
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nu är företag och företagsamhet viktigare än någonsin. En pandemi har lagt krokben för människor och verksamheter runt om i hela världen. Allt och alla drabbas. I Sverige går många branscher på knäna och företag tvingas i konkurs. I det läget måste vi göra allt vi kan för att stötta företagen. För matematiken är enkel: Inga företag - inga skatteintäkter. Inga skatteintäkter - ingen välfärd. Det är alltså företagen som är grunden till hela vår välfärd. En tydlig och positiv stimulans för att hjälpa igång ekonomin och få Sverige fortare på fötter är att höja taket för hushållsnära tjänster, så kallade RUT-tjänster.

Det tråkiga är att röster på vänsterkanten vill få oss att tro att Rut-tjänster tar pengar från vården och välfärden när det är precis tvärtom. Rutavdraget bidrar med pengar till både kommun och stat!

Ser man sedan till vilka som jobbar och anställs i företagen så är Rut särskilt betydelsefullt för svagare grupper på arbetsmarknaden. Jämfört med arbetslivet i stort är andelen anställda högre bland personer utan gymnasieutbildning och bland utrikesfödda. Nära hälften av de som jobbar inom Rut saknar gymnasieutbildning och andelen utrikesfödda är mer än dubbelt så hög som i övriga branscher.

Den som köper tjänsten betalar merparten av den utförda tjänsten - och till det skatt. För varje investerad krona får staten tillbaka mellan 1 och 1,70 kronor, beroende på hur stor andel av de nyanställda som kommer från arbetslöshet. 
Det är bra för de som får ett arbete att gå till. Det är bra för de som köper tjänsterna. Det är bra för skatteintäkterna. Det är alltså helt igenom bra för Sverige.

Ett räknefel kan faktiskt vara boven i dramat när vissa påstår att Rut skulle vara en kostnad för staten. Felet bottnar i man helt enkelt inte räknat med de skatteintäkter som tjänsterna ger. Och man behöver naturligtvis se till helheten innan man summerar. Summa summarum så tjänar staten pengar på dessa jobb. 

Det nya som nu kommer är att tvättjänster ska bli del i Rut. Vanlig vardagstvätt, alltså. Det då många äldre behöver hjälp med just tvätt. Man ska även kunna köpa tillsyn av sitt boende när man är bortrest. Det är positivt att allt fler tjänster omfattas av RUT. Det skapar såväl jobb som skatteintänkter. 
Det är bra för Sverige