S behöver mer förnuft i synen på kärnkraft

Vår nye socialdemokratiske energiminister Khashayar Farmanbar kommer med oärligt vinklade påståenden om kärnkraften, skriver Peter Skoglund.

Vår nye socialdemokratiske energiminister Khashayar Farmanbar kommer med oärligt vinklade påståenden om kärnkraften, skriver Peter Skoglund.

Foto: Sören Andersson/TT

Debatt2022-02-01 05:35
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Att vår nye socialdemokratiske energiminister Khashayar Farmanbar tycker om att synas och snacka, det märks när han för fram regeringens syn på energipolitiken. Vilket är viktigt. Fast det är ännu viktigare att man då är uppriktig och håller sig till grundläggande fakta. För han företräder hela det svenska folket i denna enormt viktiga fråga, som energipolitiken innebär. För Sverige som välfärdsland. 

Farmanbar säger att det är fullt möjligt för privata aktörer att investera i ny svensk kärnkraft, men att den är ”vansinnigt dyr”, "tar lång tid att få på plats och driver upp elpriserna". Vilket är politiskt medvetna och oärligt vinklade påståenden. Utan att redovisa vad som faktiskt gäller i verkligheten. 

Att få bygga och investera i ny svensk kärnkraft är ju så gott som omöjligt för "privata aktörer". Vilket styrs av tidigare politiska beslut. Man får ju bara bygga ny kärnkraft , där det redan i dag, finns kärnkraftverk i drift. Det är Ringhals, Oskarshamn och Forsmark. Där ägs marken av Vattenfall, Uniper och Fortum. Så de företagen bestämmer helt över sin mark och vad man får göra och bygga där. Man får inte heller ha mer än 10 kärnkraftsreaktorer i drift. En genom politiska beslut stängd kärnkraftsreaktor, får inte återstartas enligt lag. Så politiska beslut och lagstiftning både hindrar och har hindrat kärnkraftens utveckling och utbyggnad i Sverige. 

Man kan notera att Sverige och Frankrike, sammanlagt byggde 39 kärnkraftsreaktorer på 14 år under åren 1971-85. Siffror från 2020, över de reaktorer som färdigställdes globalt det året visar att det tog i snitt sju år, från det att den första betonggjutningen ägde rum tills kärnkraftsreaktorn anslöts till elnätet. Enligt World Nuclear Performance Report 2021. 

Att kärnkraften skulle driva upp elpriserna är ett påstående utan grund. Det är ju snarare tvärtom. Det är väl bara att titta på Tyskland och Sverige. Tyskland som till kommande årsskifte, har avvecklat alla sina 17 kärnkraftverk, har nu EU:s högsta elpris. För man har behövt börja använda mer av fossila bränslen som kol och gas, för att klara sin energiförsörjning. Kolanvändningens andel av elförsörjningen i Tyskland har ökat från 24,1 procent 2020 till 29,7 procent 2021. Är det "hållbart" för natur och miljö? Tysklands "förnyelsebara" och förhastade energiomställning, med att avveckla kärnkraften helt, spiller naturligtvis över på övriga EU-länders energipriser. Då vi har avreglerade elmarknader och el som handlas under fri konkurrens, över nationsgränserna.
 

Vi får hoppas att Socialdemokraterna kommer tillbaks med lite mer förnuft, i synen på ny kärnkraft. För då kan även lagstiftningen ändras i riksdagen, för att fortsätta att ha kärnkraft som en stabil baskraft, i vår svenska energiproduktion. Så att kärnkraften får den viktiga roll, som den kommer att spela för framtidens enormt växande elbehov och konsumtion. Vilket skulle innebära en stor och effektiv vinst, för natur, miljö och klimat.