Så blev koalitionens första 100 dagar

Nu är den gamla fastigheten som var Restaurang Läget riven. Från maj månad kommer det att finnas tre food-trucks samt den restaurangbåt som kom redan förra säsongen, skriver Dag Bergentoft (M) med flera i Oxelösunds styrande koalition.

Nu är den gamla fastigheten som var Restaurang Läget riven. Från maj månad kommer det att finnas tre food-trucks samt den restaurangbåt som kom redan förra säsongen, skriver Dag Bergentoft (M) med flera i Oxelösunds styrande koalition.

Foto: Peter Alexis

Debatt2023-04-21 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den nya politiska majoriteten i Oxelösund tillträdde den 1 januari. Vi fick kick-starta med att ge kommunchefen i uppdrag att bryta den höga omsättningen av enhetschefer inom äldreomsorgen. Nu behöver personalen arbetsro och framtidstro – med medborgaren i fokus.

Den gamla majoriteten hade tidigare fattat beslut om att riva restaurang Läget. Vi fick fatta beslut att verkställa detta. Nu är den gamla fastigheten riven. Från maj månad kommer det att finnas tre food-trucks samt den restaurangbåt som kom redan förra säsongen. Nu söker vi efter en entreprenör som vill bygga, äga och driva en ny restaurang på platsen.

Vi har inrättat ett nytt näringslivsråd som representeras av elva olika företag från olika branscher, representation från politik och tjänsteorganisation. Syftet är att knyta samman företag och kommunen starkare för att fortsätta att utvecklas - tillsammans.

På vårt förslag har kommunfullmäktige (KF) beslutat att minska antalet ledamöter och suppleanter i kommunen två dotterbolag. Från 28 personer till 16. Vi ser framför oss små effektiva bolagsstyrelser med hög kompetens.

Vi lämnade förslag om och KF har beslutat även om en översyn av den politiska organisationen. En beredning ska nu se över Kultur- och fritidsnämndens politiska organisation. Beslut i kommunfullmäktige senast i december 2023.

Vi har initierat en översyn av kommunens budgetprocess. Vi vill ha en kortare och effektivare process. Vi föreslagit, och kommunstyrelsen har beslutat, att se över budgetprocessen. Vi anser att processen är utdragen och sliter med många timmar i organisationen.

Vi har tillskrivit Trafikverket att vi inte är nöjda över infarten till Oxelösund. Hamnbron har genomgått en teknisk renovering men absolut inte ett ansiktslyft. Infaren ska vara ett skyltfönster till staden och ska givetvis smyckas av blommor och flaggspel. Nu vill vi ha besked av Trafikverket.

En översyn av kommunens båtplatsavgifter kommer att genomföras med målsättning att dessa bör sänkas. Beslut kommer att tas i kommunstyrelsen den 26 april. Idag är beläggningen i kommunens båtplatser bara 62 %. Oxelösund ska vara en attraktiv sjökommun.

Kommunstyren har beslutat att utreda frågan om valfrihetssystem. Vi ser framför oss att vi kan införa en valfrihetsreform inom hemtjänsten i början av 2024. Även privat äldreboende finns det önskemål om. Det viktigaste är att medborgaren har möjlighet att både välja och kan välja bort.