Så får vi ordning på Sörmland och Sverige

Debatt 27 augusti 2022 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Valet 11 september handlar om Sveriges tre största samhällsproblem: brottsligheten, ekonomin/jobben och energikrisen/klimatet. Och valet står mellan två regeringsalternativ – ett som är överens i de viktigaste sakfrågorna och ett som inte är det.

 

Brottsligheten: Sedan 2014 har de dödliga skjutningarna i Sverige tredubblats - idag sker en skjutning om dagen, och en dödlig skjutning i veckan. Kravaller, sprängningar och upplopp. Kriminella gäng och klaner som kontrollerar hela bostadsområden och tystar vittnen. Utsattheten för sexualbrott och ungdomsrån har ökat dramatiskt, liksom bedrägerier mot äldre.

Ekonomin/jobben: (S) lovade EU:s lägsta arbetslöshet, men i stället fick vi den fjärde högsta arbetslösheten och lägst tillväxt av alla EU-länder. 700 000 utrikes födda kan inte försörja sig själva, till en kostnad av 132 miljarder kronor per år. Samtidigt pressas hushållen hårt efter att (S) höjt 46 skatter sedan 2014 som gjort det svårare för familjer att få ihop ekonomin. Och fler skattehöjningar är på gång.

Energi/klimat: Hushåll och företag får nu betala ett mycket högt pris för att (S) och (MP) har lagt ned fullt fungerade kärnkraftverk. Elräkningarna är rekordhöga och kan fördubblas i höst och vinter, samtidigt som elen till hushåll och företag i södra Sverige för första gången helt kan kopplas bort på grund av elbrist. Tidigare visade Sverige vägen i klimatomställningen, men nu eldar vi 140 000 liter tjockolja i timmen när det är kallt och inte blåser.

 

För att lösa problemen och vända utvecklingen krävs en ny regering. Här finns det två olika regeringsalternativ – ett som är överens, och ett som inte är det. På vår sida i politiken med KD, L och SD är vi överens om de viktigaste sakfrågorna för att lösa Sveriges problem. Vi är överens om att det krävs hårdare straff och avskaffad mängdrabatt för att bekämpa brottsligheten. Att det krävs en stramare invandring för att klara integrationen och att det  måste löna sig att arbeta. Om ett skattehöjarstopp för att värna hushållens ekonomi – dit hör att fastighetsskatten absolut inte ska återinföras. Och vi är överens om att Sverige måste bygga ny kärnkraft för billigare och grönare el. 

Vi har reformerna, och är startklara. Vi ser ett Sverige där rättsstaten vunnit över våldet. Där arbetslinjen ersatt bidragslinjen. Där ny kärnkraft ger ren, stabil och billig el. Där gröna innovationer, världsledande utbildning, forskning och nya jobb ger Sverige rubriker i omvärlden.

Tillsammans kan vi få ordning på Sörmland och Sverige.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa