Så kan Sörmlands unga få fäste med sina rötter

Länets kommunpolitiker behöver hjälpa sina partikamrater i riksdagen att förstå att det behövs ett skattegynnat bosparsystem för unga, skriver Marcus Svanberg och Per Sangrud, Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

Länets kommunpolitiker behöver hjälpa sina partikamrater i riksdagen att förstå att det behövs ett skattegynnat bosparsystem för unga, skriver Marcus Svanberg och Per Sangrud, Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Debatt2024-01-05 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Historiskt många unga har i dag inte ett boende som de kan kalla sitt eget hem. Den senaste tiden har priserna på lägenheter visserligen sjunkit, men samtidigt som räntan och inflationen skenat har det skärpta amorteringskravet slagit extra hårt mot unga. I Länsförsäkringar Fastighetsförmedlings kommande rapport, Ett träd som flyttas ofta, slår inte rot, har vi undersökt boendesituationen för landets unga.

Det är lätt att tro att bostadsbristen för unga bara är ett storstadsproblem, men faktum är att den är utbredd i både Sörmland och resten av Sverige. Brist på billiga hyresrätter, höga bostadspriser samt tuffa krav på kontantinsats och amortering är mycket höga trösklar att ta sig över för den som är ung och vill skaffa sig en bostad. 

Vi har därför tagit fram tre konkreta förslag till länets kommunpolitiker för att fler av länets nästan 40 000 unga vuxna ska kunna skaffa ett eget hem:
- Ta större ansvar. Bostadsbyggandet väntas mer än halveras de närmaste åren, vilket gör det ännu tuffare för unga att skaffa sig ett boende de kan kalla sitt hem. Många kommuner behöver därför höja sina ambitioner rejält, exempelvis genom ökat byggande i de allmännyttiga bolagen, men även genom snabbare planprocesser och markanvisningar för de som vill bygga nytt.
- Bygg för äldre. Våra bostäder skulle kunna används på bättre, mer effektiva, sätt. Många äldre undviker att flytta till en mindre bostad eftersom det saknas bra alternativ. Får kommunerna fart på flyttkedjorna så att äldre säljer sina villor kan barnfamiljer flytta in där och då frigörs även lägenheter till unga.
- Påverka riksdagen. Länets kommunpolitiker behöver hjälpa sina partikamrater i riksdagen att förstå att det behövs ett skattegynnat bosparsystem för unga som underlättar deras entré på bostadsmarknaden, möjlighet till statligt garanterade startlån vid bostadsköp och kontantinsatsregler som anpassas efter individens ekonomiska förutsättningar.

Drömmen om en egen bostad har dessvärre blivit en dröm som är svår att uppfylla för väldigt många unga. Deras boendesituation är inte bara ett problem för varje enskild individ, det är ett misslyckande för hela samhället.
Regering efter regering har gjort för lite för landets unga, annars skulle inte bristen på bostäder vara så stor. Men samma sak kan sägas om kommunstyre efter kommunstyre. Sörmlands unga förtjänar bättre. Ett träd som flyttas ofta, slår inte rot. Det är helt enkelt svårt att bygga ett liv om man tvingas bo kvar hemma eller tvingas flytta ofta.