Samarbete i Norden – viktigare än någonsin

Norden kan stoltsera med ett av de äldsta regionala samarbetena i världen. Bilden visar ett utrikesministermöte 2022 i Helsingfors med Sveriges Tobias Billström, Norges Anniken Huitfeldt och Finlands Pekka Haavisto, som numera har ersatts av Elina Valtonen.

Norden kan stoltsera med ett av de äldsta regionala samarbetena i världen. Bilden visar ett utrikesministermöte 2022 i Helsingfors med Sveriges Tobias Billström, Norges Anniken Huitfeldt och Finlands Pekka Haavisto, som numera har ersatts av Elina Valtonen.

Foto: Vesa Moilanen

Debatt2024-03-22 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Inför Nordens dag den 23 mars vill vi påminna om varför samarbete i norden är viktigt för oss i Nyköping och övriga sörmländska kommuner. I en tid av konflikt, oro och nya strategiska drag av stormakterna i norra Europa är det viktigare än någonsin att de nordiska länderna håller ihop.

Sörmland ligger vid Östersjön – ett hav som binder samman Norden med Baltikum, Polen och norra Tyskland. Ryssland bevakar spänt sina intressen i ”Fredens hav” via bland annat den smala landtungan Kaliningrad söder om Litauen. Vänder vi oss åt andra hållet ser vi hur Norge vetter mot Atlanten där även Island och Grönland är belägna, med stark tillhörighet i den nordiska familjen. 

På Föreningen Nordens i Nyköping årsmöte nyligen talade SN:s politiske redaktör Olof Jonmyren om de nordiska ländernas situation i en ny säkerhets- och klimatpolitisk era. Klimatförändringar får isarna att smälta och en ny transportpassage mot Asien öppnar sig i Arktis. Ryssland, Kina och USA visar ökat intresse för Island, Grönland och Nordkalotten. 

Världsläget med bland annat Rysslands angreppskrig på Ukraina har fått samtliga nordiska länder att välja en och samma säkerhetspolitiska tillhörighet, med starka band över Atlanten – ett uttryck för värdegemenskap och samsyn.

I år är Sverige ordförande i Nordiska ministerrådet, de nordiska regeringarnas officiella samarbetsorgan. Det är en möjlighet för oss att gemensamt lyfta vikten och mervärdet av nordiskt samarbete även i vårt sörmländska närområde. I Nyköpingsföreningen bjuder vi under verksamhetsåret in till aktuella föredrag på detta tema och i anslutning till Nordens dag brukar vi ordna ett nordiskt gästabud, så även i år. Påskhelgen i slutet av mars gör att vi i år flyttat fram arrangemanget till den 14 april. Hör gärna av dig om du vill veta mer och kanske delta!

Föreningen Nordens opinionsundersökning Nordenbarometern visar att nordiskt samarbete har ett starkt folkligt stöd. Hela 90 procent av svenskarna instämmer helt eller delvis i påståendet att det behövs mer samarbete inom Norden för att klara utmaningarna.

 

Norden kan stoltsera med ett av de äldsta regionala samarbetena i världen. Det är ingen tillfällighet att just Norden ligger i framkant inom hållbarhet, konkurrenskraft och innovation. Hundra år av samarbete över gränserna har bidragit till att forma våra välfärdssamhällen, och ger oss goda förutsättningar att möta framtida utmaningar gemensamt.

Men det nordiska samarbetet är inget självspelande piano. Det byggs inte av någon annan, någon annanstans. De mellanfolkliga banden knyts och stärks i vår vardag av oss invånare, i alla delar av samhället. I en tid med många globala och regionala utmaningar att hantera krävs mer än någonsin att de nordiska länderna håller samman. Du och jag kan göra skillnad – för fortsatt nordisk sammanhållning.