Samhället sanktionerar våldet mot kvinnor

Våldet är inte slut för att man lämnar relationen. Eftervåldet är nästa fas den utsatta ska ta sig igenom, skriver Malin Karlsson (SD).

Våldet är inte slut för att man lämnar relationen. Eftervåldet är nästa fas den utsatta ska ta sig igenom, skriver Malin Karlsson (SD).

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Debatt2024-01-20 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ytterligare en kvinna har fått sätta livet till på grund av våld i nära relationer. Hur kan detta fortgå? Denna slapphändiga behandling och dessa lama åtgärder för att stoppa våldet. 
 

Det krävs ett stort mod från den enskilde att lämna en relation som under lång tid brutit ner personen. Folk som lever i en sund relation tycker det är en självklarhet att de skulle lämnat för länge sedan, de tror att det är enkelt.
Inte sällan förekommer flera typer av våld. Psykiskt våld, fysiskt våld och även ekonomiskt våld som hindrar den som vill lämna från att kunna göra det. Här måste lagstiftningen bli bättre. Myndigheter måste se allvaret och förstå konsekvenserna av våldet. Ofta har våldet utvecklats över tid och den utsatta har sökt hjälp tidigare, utan att lyckas lämna.  Det finns tidigare polisanmälningar och orosanmälningar, men inget görs. Inte förrän våldet är så grovt att det blir en akut fara för personens liv. Om ens då. 
 

För att den utsatta ska våga medverka i en utredning krävs det att de har tilltro till myndigheter och rättssystemet. Först då vågar de göra det. Vi måste skapa dessa förutsättningar. 
Något som gör det än svårare att komma åt problemet är att våldet på flera sätt sanktioneras av samhället. Det förminskas till ett privat relationsproblem som varken grannar eller vänner ska lägga sig i. Med risk för att stöta sig med bekanta väljer vissa att helt enkelt hålla sig utanför konflikten. För hur ska det bli om man säger ifrån, om man tar någons parti? Står upp för en annan människa. På en annan människas bekostnad. Denna fråga bör alla ställa sig och landa i att det är en förutsättning för att vi tillsammans ska kunna skapa ett starkt samhälle som står upp för de som förlorat sin kraft och röst. Ett samhälle som vägrar acceptera vissa individers behov av att plåga och i värsta fall ta livet av en annan människa. Finns inte det civilkuraget bland våra medborgare kan vi aldrig komma åt våldet, vi har sanktionerat det helt enkelt.
 

Våldet är inte slut för att man lämnar relationen. Eftervåldet är nästa fas den utsatta ska ta sig igenom. Förhalning av bodelning, konflikter kring gemensamma barn, problem med umgänge, hindrande av umgänge eller helt enkelt omöjligt att få till ett fungerande umgänge. Den utsatta döms därmed till ytterligare år i klorna på sin våldsverkare fast de inte längre lever under samma tak. Det finns så mycket vi behöver göra på detta område och ingen tid att förlora. 
Tillsammans kan vi ändra förutsättningarna och stoppa våldet.