Sänkt skatt ger en större frihet

Från och med januarilönen lönar det sig mer att arbeta. Det är rätt för att det leder till fler jobb, får vår ekonomi att växa och stärker Sverige. Det är rättvist för att flit och ansträngning alltid ska löna sig, skriver Anna af Sillén (M).

Från och med januarilönen lönar det sig mer att arbeta. Det är rätt för att det leder till fler jobb, får vår ekonomi att växa och stärker Sverige. Det är rättvist för att flit och ansträngning alltid ska löna sig, skriver Anna af Sillén (M).

Foto: Henrik Montgomery/TT

Debatt2024-02-02 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den första lönen med nytt jobbskatteavdrag ramlade i dagarna in på kontot - och därmed den första lönen med det lägsta skattetrycket sedan 1975. Sänkt skatt på arbete är en viktig värdering. Det är rätt och rättvist. Och det är en frihetsfråga - människor ska ha så stor rådighet som möjligt över de pengar de själva jobbar ihop. Därför måste transparensen kring skatten öka och skattenivån fortsatt sänkas.

Den faktiska skattenivån är inte helt tydlig för många, generellt betalar svensken mer skatt än man tror. Utöver den 30 procentiga kommunalskatten betalar man även moms och arbetsgivaravgift. Det gör att de flesta betalar mer än hälften av vad de tjänar i skatt. Det är orimligt och behöver ändras. Insikten kring detta behöver stärkas och en av de frågor jag driver i riksdagen är en ökad transparens kring just det här, bland annat borde det tydligt framgå på lönebesked hur skatten fördelas. 

En större medvetenhet kring skattenivån skulle göra det enklare för människor att värdera politiska beslut kring hur deras skattepengar används, men också sätta välkommet ljus på hur hög kostnaden för företag att anställa en person faktiskt är. Det skulle förhoppningsvis också ge en välkommen vitalisering till en debatt om vad som är en rimlig skattenivå, inte minst kopplat till kvaliteten i välfärden och människors valfrihet och möjlighet att i så stor utsträckning som möjligt själva styra sin ekonomi.

Från årsskiftet görs nu en välkommen sänkning av skatten och från och med januarilönen lönar det sig därmed mer att arbeta. Det är rätt för att det leder till fler jobb, får vår ekonomi att växa och stärker Sverige. Det är rättvist för att flit och ansträngning alltid ska löna sig. Tack vare den moderatledda regeringens förstärkning av jobbskatteavdraget får en familj med exempelvis en sjuksköterska och en polis från och med januarilönen 14 000 kronor mer i plånboken per år. 

Det svenska skattetrycket är dock fortfarande för tungt. Trots att svenskarna nu får det lägsta skattetrycket sedan 1975 ligger vi alltjämt högt internationellt sett. Samtidigt har vi stora problem med bidragsfusk och annat skatteslöseri. Det tar vi nu tag i. Moderaterna kommer att fortsätta sänka skatten för alla som arbetar och har arbetat. Steg för steg ökar vi därmed den ekonomiska friheten för oss svenskar och stärker Sveriges tillväxt och välstånd.