Regeringen har bundit sig hårt vid planerna för ny kärnkraft. 10 nya reaktorer är målet på sikt. Problemet är bara att verkligheten inte alls pekar på rimliga elpriser och en snabb byggprocess.
Under senare tid har det kommit en rad rapporter, som pekar på att nya reaktorer tar lång tid att bygga, och att kostnaderna blir höga. Och regeringen medger indirekt att det blir dyrt, man har ju lovat 400 miljarder i kreditgarantier.
Det går att hitta varnande exempel. Exempelvis brittiska Hinkley Point C som väntas kosta upp emot 600 miljarder kr och bli minst 13 år försenad. Olkiluoto 3 i Finland blev 13 år försenad. Kostnaden för Flammanville 3 i Frankrike har skenat till fem gånger ursprungskalkylen och är ännu inte klart.
Ett flertal rapporter pekar på kärnkraftens höga kostnader. Exempelvis Vattenfalls senaste bedömning visar att ny kärnkraftsel kan bli nära dubbelt så dyr som tidigare bedömningar. Prognoser från Energimyndigheten bygger på att el från ny kärnkraft väntas kosta 55-60 öre per kilowattimme. Att jämföras med 35 öre för vindkraft på land. Vattenfall fått in prisuppgifter på så kallade SMR-reaktorer, och då landade elpriset på 90-112 öre per kilowattimme.
Även bristen på kärnkraftskompetens i Sverige är ett påtagligt hinder. Då den svenska kärnkraften länge varit under avveckling, har få unga satsat på utbildning och karriär här.
Frågan är hur länge vi ska få vänta tills energiminister Ebba Busch medger denna missbedömning om kärnkraftens välsignelser. Förmodligen blir det i stället energibolagen som nyktert får konstatera att kärnkraften blir väldigt dyr.
Men då regeringen lagt mycket politisk prestige i detta, så det blir svårt att backa. Man tvingas banta planerna eller avbryta. Ska vi säga två reaktorer vid Ringhals färdiga att ta i drift 2040? Och så behåller vi befintliga reaktorer så länge de behövs.
Under tiden kommer de ökande elbehovet lösas med förnybar el. Det finns omfattande planer på ny vind- och solenergi och villiga investerare. Lägg till detta boomen med energilager, i form av batterier och vätgas till industrier.
Vi avrundar med en hälsning från Skåne, där några borgerliga politiker förstår verkligheten. ”Flera energiföretag vill investera i havsbaserade vindkraftsprojekt. Regeringen bör skynda på godkännandena”, uppmanar Anna Jähnke (M), Lars Thunberg (KD) och Amir Jawad (L), i en debattartikel i Dagenssamhalle.se.