Satsa på förskola och elevvård i Nyköping

Förebyggande arbete är nyckeln till att skapa en trygg och stödjande skolmiljö. Att minska antalet barnskötare kan leda till större barngrupper, vilket ökar stressen både för barnen och personalen, skriver ett antal företrädare för fem fackliga organisationer i Nyköping.

Förebyggande arbete är nyckeln till att skapa en trygg och stödjande skolmiljö. Att minska antalet barnskötare kan leda till större barngrupper, vilket ökar stressen både för barnen och personalen, skriver ett antal företrädare för fem fackliga organisationer i Nyköping.

Foto:

Debatt2025-02-22 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I en tid där barn och ungas psykiska ohälsa ökar och behovet av stöd är större än någonsin, är det ofattbart att Nyköpings kommun vill genomföra besparingar och skära ner på både förskolepersonal och elevvårdande personal.

Förskolan är en avgörande tid i barns utveckling, och barnskötare spelar en väsentlig roll i att skapa en trygg och stödjande miljö för de yngsta. Att minska antalet barnskötare kan leda till större barngrupper, vilket ökar stressen både för barnen och personalen. Större grupper gör det svårare att ge varje barn den uppmärksamhet och det stöd de behöver, vilket kan påverka deras utveckling negativt. 
 

Elevhälsan, som inkluderar skolsköterskor, kuratorer, psykologer, specialpedagoger, och elevassistenter har en central del av skolans arbete med att stödja elevernas hälsa och utveckling. Elevhälsan arbetar i nära samverkan med övriga funktioner på skolan såsom vaktmästare och cafeteriapersonal. 

Dessa professioner arbetar dagligen tillsammans med att identifiera och hantera problem tidigt, innan de eskalerar till allvarligare situationer. Genom att erbjuda samtal, stöd och vägledning kan elevhälsan hjälpa elever att hantera stress, ångest och andra psykiska problem som annars kan leda till skolmisslyckanden och social utslagning.
 

När Nyköpings kommun nu gör besparingar på elevvårdande personal, undermineras det förebyggande arbetet. Färre vuxna i skolan innebär att elever med behov av stöd riskerar att falla mellan stolarna. Detta kan leda till ökade problem med psykisk ohälsa, mobbning och normbrytande beteenden. Dessutom blir arbetsbelastningen för de kvarvarande anställda ohållbar, vilket kommer att resultera i fler sjukskrivningar och en ännu sämre arbetsmiljö.

Att spara på både elevvårdande personal och barnskötare är en kortsiktig lösning som kan få långsiktiga negativa konsekvenser. När elever inte får det stöd de behöver, ökar risken för att de hamnar i utanförskap och kriminalitet. 

Detta innebär inte bara ett personligt lidande för de drabbade, utan också ökade kostnader för samhället i form av socialtjänst, rättsväsende och vård. Investeringar i elevhälsan är därför inte bara en fråga om att värna om våra unga, utan också om att bygga ett hållbart och tryggt samhälle. 

Elevvårdande personal är de som har närmast samverkan med socialtjänst och polis och genom att minska den elevvårdande personalen försvåras arbetet med att upptäcka unga i riskzon för utsatthet och kriminalitet. Utifrån den samhällsutveckling som pågår är det därför av stor vikt att det finns trygga vuxna i skolan som ser barnen och som samverkar med övriga myndigheter.
 

Förebyggande arbete är nyckeln till att skapa en trygg och stödjande skolmiljö. Genom att arbeta proaktivt kan elevhälsan bidra till att elever känner sig sedda och hörda, vilket i sin tur främjar deras lärande och utveckling. Att dra ner på dessa insatser är att spela ett högt spel med våra barns framtid.

Nyköpings kommun måste nu inse att besparingar på elevvårdande personal och barnskötare är en falsk ekonomi. De kortsiktiga vinsterna kommer att överskuggas av de långsiktiga kostnaderna och konsekvenserna. 

Vi måste i stället satsa på att stärka skola och förskola och säkerställa att alla får det stöd de behöver för att må bra och lyckas i det tidiga livet. Det är en investering i vår framtid som vi inte har råd att avstå från.