Se till att göra Frösjön badbar igen, politiker

Vatten- och avloppsfrågan borde vara en viktig fråga inför valet i Gnesta kommun. Hur vill partierna lösa den? frågar Viveka Larsson och Patrik Waldenström från Sillens och Långsjöns vattenråd.

Vatten- och avloppsfrågan borde vara en viktig fråga inför valet i Gnesta kommun. Hur vill partierna lösa den? frågar Viveka Larsson och Patrik Waldenström från Sillens och Långsjöns vattenråd.

Foto: Henrik Norling

Debatt2022-08-08 05:22
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är sommar och sol, men i Gnesta går ingen till stranden vid Frösjön för att ta sig ett bad. Visst är det uppseendeväckande att man kan bada nästan överallt i Stockholm och de flesta andra samhällen i Sverige – men inte i Gnesta!
Kanske kan man i stället promenera utmed Sigtunaån? Det går en lättgången stig mellan Frösjön och sjön Sillen – det borde väl vara ett vackert och välbesökt promenadstråk? Men tyvärr inte, det stinker något förfärligt så fort man passerar Gnestas reningsverk. 

I Sigtunaån rinner vatten från den övergödda Frösjön ner mot sjön Sillen och blandas under vägen med avloppsvatten från Gnesta reningsverk. För det mesta är avloppsvattnet renat enligt de regler som gäller för reningsverket, men ibland ”bräddar” reningsverket eller så tvingas man till ett nödutsläpp. Det innebär att avloppsvattnet lämnar reningsverket helt utan rening. 

Även vid normal drift kan verksamheten vid Gnesta reningsverk inte leva upp till moderna, högre krav på rening eftersom det är ganska gammal anläggning. När det smutsiga, övergödda vattnet från Frösjön blandas med det dåligt renade vattnet från reningsverket, så är det inte konstigt att det vissa år blir algblomning i norra Sillen. Inte förvånansvärt heller att sjön Sillen har döda bottnar i delar av sjön.
Men vilka planer har Gnesta kommun för att åtgärda eländet?
 

Vatten- och avloppsfrågan borde vara en viktig fråga inför valet i Gnesta kommun.
Det skulle därför vara intressant om samtliga partier i god tid före 11 september 2022 kunde beskriva för sina väljare vad man vill göra under kommande mandatperiod för att förbättra vattenkvaliteten i åarna och sjöarna runt Gnesta. Vi skulle vilja veta:

1. Hur vill ditt parti göra Frösjön badbar med ett klart och fint vatten som klarar kraven i EU:s vattendirektiv?

2. När ska Gnesta reningsverk moderniseras så att vi får bättre rening och färre bräddningar? (Beskriv gärna både i ett kort och långt perspektiv).

3. Har ditt parti andra tankar om hur vattenkvaliteten ska förbättras i sjön Sillen och i de många sjöarna uppströms från Frösjön?