Se till att ta ansvar för oredan på Tofsö

Vi är 80 fastighetsägare som uppmärksammat Trosa kommun på att deras VA-lösning är både undermålig och olaglig, skriver Sara Runeborg, Liselott Jonsson och ytterligare 78 fastighetsägare i Tofsö.

Vi är 80 fastighetsägare som uppmärksammat Trosa kommun på att deras VA-lösning är både undermålig och olaglig, skriver Sara Runeborg, Liselott Jonsson och ytterligare 78 fastighetsägare i Tofsö.

Foto: Mikael Hellmyrs

Debatt2021-10-20 05:36
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

På Tofsö pågår en utdragen avloppsfråga som inte fått en tillfredställande lösning. Nu är det dags för nya turer i denna härva. Vi är 80 fastighetsägare som uppmärksammat Trosa kommun på att deras VA-lösning är både undermålig och olaglig. Vi har försökt skapa dialog men det finns noll vilja från kommun och länsstyrelse att lyssna. Vi är besvärliga medborgare med starkt sakägarintresse, en grupp man gärna håller på en armlängds avstånd. 
 

Synen på de enskilda avloppens påverkan på miljö har ändrats de senaste åren. Detta borde möjliggöra för nya lösningar. I dag anser kommun och länsstyrelse att enskilda anläggningar i kommunal regi uppfyller lagen medan godkända anläggningar i enskild regi ej är möjliga på grund av topografin. Det är märkligt att de topografiska förutsättningarna utgör ett hinder för den enskilde, men fungerar för det allmänna. 

Motståndet mot kommunen beror inte på att vi fastighetsägare är ett gäng rättshaverister. Det beror på att VA-lösningen har stora brister samtidigt som fastighetsägaren förlorar kontroll över sin mark. Kommunen kan när som begära tillgång till de tankar som grävts ner på tomten. Detta har drabbat många fastighetsägare som anslutit sig. Anläggningar har felinstallerats eller uppvisat driftproblem. 
 

Ett annat problem är att anläggningarna luktar skit och låter. Att lyssna till grannens toabesök är inte vad man vill ha till sitt morgonkaffe på semestern. Problemen har varit så stora att kommunen startat projektet Förbättringsåtgärder för lukt- och ljudproblematik. För detta ska man som fastighetsägare betala mellan 150 000-200 000 kronor. 

Ojämn och låg nyttjandegrad över året omöjliggör för traditionell VA. Tofsö är ett utpräglat fritidshusområde så grundtanken med småskaliga lösningar är rätt väg att gå men det får inte ske utifrån gällande förutsättningar. Sedan 2018 har kommunen installerat enskilda anläggningar i kommunal regi. Det borde stå varje fastighetsägare fritt att uppnå samma skydd för människors hälsa och miljö genom att uppföra en egen godkänd anläggning. 

Vi har i grunden samma målsättning och ansvar – godkända avlopp på Tofsö. Vi borde axla det ansvaret gemensamt i stället för att fortsätta på den nu inslagna vägen med prövningar och överklaganden i domstolar.