Sexism i sjukvården försvårar för vaccinationerna

Att det forskas mindre på kvinnor medför att kvinnors smärta återkommande ignoreras i vården. Det skadar även samhället i stort, skriver Elin Verholen (C).

Att det forskas mindre på kvinnor medför att kvinnors smärta återkommande ignoreras i vården. Det skadar även samhället i stort, skriver Elin Verholen (C).

Foto: Claudio Bresciani/TT

Debatt2021-08-30 05:43
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ett och halvt år in i pandemin känns det äntligen som att det är möjligt att se slutet. I skrivande stund har ca 44 procent av personer över 18 år i Sverige fått två doser vaccin mot covid-19. Det finns däremot något som kan hota den efterlängtade flockimmuniteten, nämligen antivaccinationsrörelsen. Enligt en studie från Pew research center 2020 är det fler kvinnor än män som inte tänker ta vaccin mot covid-19. Av de tillfrågade kvinnorna svarade 45 procent att de troligen inte eller definitivt inte skulle vaccinera sig mot covid-19. Motsvarande siffra för män var 33 procent. 

Det är av stor vikt att vi diskuterar anledningen till varför så många kvinnor rör sig mot alternativmedicinen och i förlängingen även antivaccinationsrörelsen.  Vi måste prata om sexism inom sjukvården och hur detta påverkar kvinnors förtroende för vården. 

Forskning har historiskt sett skett på manliga kroppar. Den biologiskt kvinnliga kroppen har setts som en anomali, man har till med studerat den som den manliga kroppen fast vänd ut och in. Hjärtsjukvården är ett tydligt exempel på att könsskillnader inte beaktas i tillräcklig utsträckning. Även om medelålders kvinnor inte drabbas av hjärtsjukdom lika ofta som jämnåriga män så dör kvinnor som drabbas i högre utsträckning  än män, enligt Hjärt-lung förbundet. Eftersom  symtomen kan skilja sig mellan könen och forskningen sker på män får kvinnor alltför ofta fel diagnos. Detta visar att vården inte är lika trygg för kvinnor som för män. 

Ett annat exempel är hur kvinnors smärta bemöts inom sjukvården. Enligt en studie från Västra Götalandsregionen måste kvinnor beskriva sin smärta som svårare än vad män har innan sjukvården noterar den i journalen. Orättvisan syns även i så kallade “kvinnosjukdomar. Det är inte ovanligt att personer med endometrios, något som drabbar nästan 10 procent av människor med livmoder, får söka vård i över fem år innan de får en korrekt diagnos. Det visar att vården inte litar på kvinnor upplevelser eller smärta. 

Vad dessa exempel gör med kvinnors tillit till vården är inte svårt att föreställa sig. Det är till och med möjligt att förstå varför man söker sig från traditionell vård, om man aldrig tas på allvar. När människor inte litar på systemen är det enklare att ta till sig alternativa förklaringar som konspirationsteorier och alternativmedicin erbjuder.  

Problemet med ojämställdhet i vården är globalt, eftersom forskningsbristen är global. Om vi vill att människor ska vaccinera sig och lita på vetenskapen måste vi göra den tillgänglig för alla. Att det forskas mindre på kvinnor medför att kvinnors smärta återkommande ignoreras i vården. Det skadar även samhället i stort. En första åtgärd mot problemet är enkel: lyssna på kvinnors upplevelser.