Sjukvården ska inte avgöras av var du bor

Att bli sjuk ska inte vara ett postkodlotteri skriver företrädare för Liberalerna.
Att bli sjuk ska inte vara ett postkodlotteri skriver företrädare för Liberalerna.

Debatt 2 augusti 2022 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Stoppa postkodlotteriet i sjukvården! Det gör skillnad idag var vi bor och vilken sjukdom vi drabbas av. Så ska det inte vara. Liberalerna kräver lagar för medmänsklighet och framtidshopp. Vardagsvården kan komma närmare, bara sjukvårdens yrkesmänniskor får långsiktigt goda villor. Vi vill stärka vårdens ledarskap och arbetar för lagar så att engagerade yrkespersoner enklare kan starta eller jobba i småskalig vård över hela landet. Dessutom vill vi stötta skapandet av fler mobila team i Sverige, allt från tandvård, vård med biståndsbedömning och husläkarbesök till akutröntgen och cancervård.

 

Var och en av oss borde själva få avgöra var i landet vi vill få vår operation eller annan slutenvård. Det får vi inte idag. Och vårt land behöver fler vårdplatser - fler kunniga människor som fångar upp oss när livet går sönder. Detta innebär att vården behöver mer strategisk styrning, men mindre kortsiktighet: inte en enda person kan ju tillsvidareanställas med tillfälliga statsbidrag. Liberalerna vill sopa undan tidstjuvarna och ge utrymme för andrum och medmänsklighet.

 

Allt detta kräver kunniga yrkespersoner som trivs och vill stanna kvar. Vårdutbildningar är idag hårt reglerade, men de fyrtio år som följer är ofta upp till engagerade yrkespersoners egen uthållighet. Vi vill i lag säkra regelbunden fortbildning, så att patienter möts av kunskap var de än bor i landet. 

 

Det stannar inte där. Föräldrar ska kunna använda vab för att föra över kunskap om sitt barns hälsobehov till skolan. Och det ska inte spela någon roll om en sjukdom vi drabbas av är vanlig, sällsynt eller komplicerad: vi kräver en nationell strategi för sällsynta sjukdomar och att staten tar ansvar för finansieringen av avancerade behandlingar, så att alla får jämlik tillgång till rätt vård.

 

Lagar måste säkra god vård, stötta anhöriga och ge oss ett gott liv när vi blir sjuka - oavsett var vi bor och vad vi drabbas av. Kommande år måste bli möjligheternas år i vården för människor med sjukdom eller funktionsnedsättning, var vi än bor.

 

 


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa