Skattefusket förstör för det jämlika och jämställda

Skatteflykten är en stöld av pengar som är avsedda för samhällsbygget, det gemensammas bästa, skriver Dick Lundberg.

Skatteflykten är en stöld av pengar som är avsedda för samhällsbygget, det gemensammas bästa, skriver Dick Lundberg.

Foto: Elise Amendola

Debatt2021-10-11 05:34
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I grundlagen, statsskickets grunder, står det skrivet: ”Den offentliga makten skall utövas med respekt för alla människors lika värde och för den enskilda människans frihet och värdighet.”

”Alla människors lika värde och frihet” betyder också att ingen människas frihet får bli ett hinder för andra människors frihet och värdighet! 

 

Eftersom vi människor är olika och unika är den individuella förståelsen av oss själva, andra och våra respektive omständigheter lika unik som våra fingeravtryck. Därför kan verklig rättvisa, jämställdhet och jämlikhet bara uppnås om vi utgår från och startar i varje människas situation, behov, och förutsättningar. 

Men när våra behov sammanfaller kollektivt kan och bör vi satsa på breda välfärdsreformer som omfattar alla. Men samhället och välfärdsmodellen måste få en mycket starkare förmåga att möta varje människas situation och behov och ge ett mer individuellt anpassat stöd. Det är en absolut förutsättning för att uppnå jämlikhet och jämställdhet. Vi är lika olika och unika!

Trots vår grundlags tydlighet i detta avseende har vi ett samhälle idag där klyftorna ökar mer hos oss i Sverige än i något annat OECD-land. Vi kommer allt längre och längre ifrån den jämställdhet och jämlikhet som grundlagen handlar om.

 

Om vi någonsin skall lyckas med att bygga ett välfärdssamhälle där alla människor räknas måste vi ha en solidarisk finansiering. En finansiering där alla bidrar i relation till sin situation och ekonomiska förmåga. Det betyder att de som nu har de bästa och mest gynnade förutsättningarna också bör bidra till samhället och det gemensammas bästa utifrån sin gynnade situation. 

Om vi vill uppnå jämställdhet och jämlikhet behöver vi utveckla vårt välfärdssystem. Ett system där varje människas behov uppmärksammas från livets början till livets slut. Ett system som bygger på solidaritetsprincipen och gör dagens skatteflykt omöjlig. Varje år beräknas skatteflykten kosta närmare 50 miljarder kronor varje år. I Sverige beräknas förmögna svenskar ha cirka 500 miljarder kronor i skatteparadis. På EU-nivå försvinner cirka 650 miljarder kronor i skatteflykt årligen. 

 

Nyligen kom ytterligare avslöjanden om detta där över 200 svenskar avslöjats för att gömma undan pengar i skatteparadis. Skatteflykten är en stöld av pengar som är avsedda för samhällsbygget, det gemensammas bästa! Det dränerar välfärden och leder till ökade ekonomiska klyftor och ett mer polariserat samhälle.