Skatterna gör spelkonsoler särskilt dyra i Sverige

Kemikalieskatt och privatkopieringsersättningen står köpare av spelkonsoler dyrt. Skatten fyller inte sitt syfte, och ersättningen är förlegad, skriver Mikael Rubbestad (SD).

Kemikalieskatt och privatkopieringsersättningen står köpare av spelkonsoler dyrt. Skatten fyller inte sitt syfte, och ersättningen är förlegad, skriver Mikael Rubbestad (SD).

Foto: Kallestad, Gorm

Debatt2020-11-23 05:38
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Playstation 5 och Xbox S/X hade kunnat vara ca 650 kronor billigare när de nu lanseras i Sverige. Playstation för cirka 5350 kronor och Xbox Series S strax under 3000, men tack vare svenska regelverk hålls priset uppe.

Spelkonsoler beläggs med en kemikalieskatt då de innehåller ett flamskyddsmedel för att förhindra brand. Skatten baseras på vikt och oavsett konsol så överstigs alla gränsvärden och beläggs med en skattekostnad motsvarande 560 kronor. Till detta finns en privatkopieringsersättning då konsolens hårddisk i teorin kan användas för att lagra upphovsrättsskyddat material. En hårddisk som passerar gränsvärdet 80 GB avgiftsbeläggs med 94 kronor.

Det säger sig självt att ett anpassat chassi eller konsoler med hårddiskar under 80 GB inte kommer lanseras för den svenska marknaden, vilket är varför du måste betala totalt 654 kronor extra i ren skatt för din konsol.

Privatkopieringsersättningen infördes innan Steam, Netflix eller Spotify fått sitt genomslag och tar sikte på tiden när video och kassett användes för att kopiera film, musik och spela in radio. Kopplingen mellan de tekniska medier som omfattas av ersättningen och att använda det för privatkopiering har blivit alltmer långsökt. Sverigedemokraterna har även fått igenom vårt förslag om att reformera ersättningen och att avskaffa avgiftssystemet, men regeringen har suttit på beslutet i två år och den utredning man nu tillsatt ska återkomma först under 2022.

Kemikalieskatten slår hårt mot svensk handel. Vart tionde köp har flyttats från svenska butiker till utländska hemsidor. Skatten fyller inte sitt syfte, då den inte minskar användandet av kemikalier i produkterna utan enbart innebär en straffbeskattning. Detta leder till att verksamhet flyttar från Sverige och färre svenska arbetstillfällen.

Med vår politik får du inte bara en billigare konsol, vi får även ett Sverige med fler arbetstillfällen, mer skatteintäkter och ett land som fortsätter ligga i framkant inom teknik- och spelutveckling.