Skev konkurrens skadar äldreomsorgen i Gnesta

Vi vill se en översyn av hur den fria etableringsrätten påverkat den kommunala hemtjänsten i Gnesta och hur den skulle kunna organiseras mer effektivt, skriver Lena Staaf (V) och Per Sicking (V).

Vi vill se en översyn av hur den fria etableringsrätten påverkat den kommunala hemtjänsten i Gnesta och hur den skulle kunna organiseras mer effektivt, skriver Lena Staaf (V) och Per Sicking (V).

Foto: Gorm Kallestad/TT

Debatt2022-10-08 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Runt om i Sverige växer opinionen mot misslyckade privatiseringsexperiment. Även till höger finns politiker som tagit lärdom. I Moderatstyrda Lomma återtogs nyligen äldreomsorgen i kommunal regi efter många års problem.

Någon omprövning syns dock inte till bland Gnestas styrande politiker. Efter återkommande ekonomiska underskott och larm om stress inom hemtjänsten lanserades i stället fortsatt marknadisering som lösningen av Moderaterna och Socialdemokraterna.

Ett "köp/sälj-system" har införts där kommunen köper tjänster av sig själv, med ökad byråkrati som följd. Sedan en tid finns också ett privat företag som erbjuder hemtjänst. Men det handlar inte om någon konkurrens på lika villkor, eftersom hjälp erbjuds bara mellan klockan 7 och 22. De äldre som är i störst behov av omsorg, med tillsyn flera gånger per natt, förblir kommunens ansvar.

Förmånliga undantag är ett vanligt grepp för att locka vinstdrivande företag till välfärden. Logiken är densamma som när de mest lönsamma tåglinjerna privatiseras först, när privata apotek och vårdcentraler etablerar sig på de mest attraktiva platserna, eller vinstdrivande skolor rekryterar elever från de mest studievana hemmen.

När privata aktörer plockar russinen ur kakan slår det hårt mot det verksamheten som helhet. Hur påverkas den kommunala hemtjänstens möjlighet att rekrytera och behålla erfaren personal när konkurrenten kan erbjuda arbete enbart dagtid? Hur påverkas möjligheten till effektiv schemaläggning och kontinuitet när två aktörer ska konkurrera om de äldre i en liten kommun?

Vi i Vänsterpartiet anser att effektiv styrning och långsiktighet kräver ett samlat grepp om äldreomsorgen. I stället för marknadsexperiment som leder till onödig administration och detaljstyrning vill vi öka inflytandet för personal och äldre. 

Vi vill därför se en översyn av hur den fria etableringsrätten påverkat den kommunala hemtjänsten och hur den skulle kunna organiseras mer effektivt. Vi vill se ett definitivt stopp för privata aktörers möjligheter att plocka russinen ur kakan genom förmånliga villkor och undantag.

Lärdomen av 30 års marknadsexperiment är tydlig: vi måste ta tillbaka kontrollen över välfärden.