Skifta fokus och sätt brottsoffret i centrum

När någon utsätts för brott är det offret, inte gärningsmannen, som ska få upprättelse, skriver företrädare från Sverigedemokraterna.

När någon utsätts för brott är det offret, inte gärningsmannen, som ska få upprättelse, skriver företrädare från Sverigedemokraterna.

Foto: Johan Nilsson/TT

Debatt2023-07-13 05:05
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

När någon utsätts för brott är det offret, inte gärningsmannen, som ska få upprättelse. Under alltför lång tid har det daltats med kriminella, den svenska saft- och bulle-politiken har ökat otryggheten och fått andra länder att använda vårt en gång så välfungerande land som ett skräckexempel. Det är hög tid att skifta fokus.

År 2021 fick en man från Syrien, dömd för bland annat två grova våldtäkter, skadestånd på 840 000 kr, då han efter överklagande dömdes som minderårig. I stället för de först utdömda fyra och ett halvt år bakom lås och bom, blev straffet nu ynka två år, därför hade mannen varit frihetsberövad för lång tid. Han hade då enligt dagens regler rätt till skadestånd. Våldtäktsmannen fick skadestånd efter att han under tortyrliknande förhållanden våldtagit två kvinnor. Samtidigt har brottsoffer i Sverige stått i skymundan. I aktuellt fall var förövarens ersättning långt högre än brottsoffrets trots att han var skyldig till brottet. Det är direkt orimligt.

Det finns på den rödgröna sidan av politiken en tendens till att stryka gärningsmän medhårs, medan brottsoffer i hög grad glöms bort. Regler om ersättning är eftersatta. För låga summor ges till brottsoffer och för höga till gärningsmän. Det är för svårt för brottsoffer att få ut ersättning, medan gärningsmän inte sällan ges stora belopp.

För en tid sedan presenterade vi tillsammans med regeringen därför en utredning med syfte att stärka brottsoffers rättigheter. Det ska bli enklare att snabbare få ut brottsskadeersättning. Det ska även göras en översyn av en rad olika frågor där brott är aktuella. Det gäller bland annat att frihetsberövandeersättningen ska begränsas, exempelvis ska den som varit felaktigt frihetsberövad endast ges ersättning om det finns goda skäl och beloppet ska vara rimligt. Dessutom ska föräldrar ha ett skärpt skadeståndsansvar, för att stärka föräldraansvaret. Vidare ska polisers möjligheter till ersättning förbättras, exempelvis vid kränkning eller då deras privata egendom förstörs vid ingripanden. Brottsoffret ska kunna erhålla skadeståndsersättning direkt, utan att ärendet ska hanteras via förövaren, myndigheterna får senare kräva in medel från gärningsmannen. Dessutom ska barn garanteras att i högre grad få ta del av utmätta pengar som ska fredas på deras konton genom spärr.

Sverigedemokraterna anser att ersättning inte ska ges alls till gärningsmän som gjort sig skyldiga till och dömts för brott. Det är i varje fall mycket efterlängtat att en utredning med fokus på att stärka brottsoffers ställning nu äntligen kommer till stånd. Vi ser fram emot utredningsförslagen när de blir färdiga och att brottsoffer äntligen får en stärkt ställning och förbättrade möjligheter till brottsskadeersättning.