Skippa fyrverkerierna och ge Ukraina ditt stöd

Många små insatser kan rädda liv i Ukraina. Vi måste hjälpa våra medmänniskor, skriver Edward Sevume.

Många små insatser kan rädda liv i Ukraina. Vi måste hjälpa våra medmänniskor, skriver Edward Sevume.

Foto: Andriy Andriyenko

Debatt2022-12-08 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den ryska propagandan är väldigt aktiv med att informera hemmapubliken om hur man kan tvinga Ukraina till underkastelse. På statskontrollerade RT tävlar propagandister med varandra om förslag vars syfte är att få Ukraina att återvända till förhandlingsbordet   Att strypa gastillförseln till EU har nämnts tidigare. Man säger nu öppet att syftet med förstörelsen av den ukrainska vatten- och energiförsörjningen är att tvinga Ukraina och väst till smärtsamma eftergifter.

Anton Krasovsky arbetade som programledare på den ryska TV-kanalen RT och sade rakt ut att de ukrainska barnen som betraktade ryssarna som ockupanter skulle dränkas.  Han är tillfälligt avstängd från jobbet. Det råder dock ingen tvekan om vad Ryssland har för avsikter med krigföringen. Man vill göra levnadsvillkoren i alla ukrainska städer så svåra att invånarna antingen tvingas fly till Västeuropa eller dör. 

Ryska kryssningsrobotar har slagit ut el- och vattenanläggningar runtom Ukraina. Många skolor är sönderbombade, på sjukhusen opererar läkare patienter utan belysning. Människor lever inte säkert i sina hem. Ruiner vittnar om det som var bostäder för många. På många håll är dessutom minor utlagda av retirerande ryska soldater – med syfte att lemlästa så många civila som möjligt.

Att utsätta människor för detta lidande är ett tecken på hur ryske president Putin och hans regim ser på ukrainarna. Jag ställer mig följande frågor: hur kan en person skicka ut sina soldater med en enda avsikt att terrorisera ett land? Hur kan denna person ha som deklarerat mål att utsätta barn, gamla, sjuka etcetera för så mycket lidande? 

Vad kan vi i Europa göra för att underlätta för Ukraina?

Det är kallt på många håll i Ukraina just nu.  Hemma i Sverige håller vi på att pynta inför jul- och nyårsfiranden. Det pågår kampanjer på bland annat Facebook för att hjälpa människor i Ukraina, så de klarar sig genom denna vinter.

Vad kan du göra? Denna fråga lämnar jag till var och en att svara på. Vi kan dock avstå från en del aktiviteter, exempelvis att köpa fyrverkerier och i stället sända pengarna till någon välgörenhetsorganisation som gör riktade insatser i Ukraina. Många små insatser kan rädda liv i Ukraina. Vi måste hjälpa våra medmänniskor. Det är inte långt från hjärta till hjärta.