Under 1980-talet mådde skogen rejält illa. Skogsdöd var realitet i Tjeckoslovakien och Tyskland. Död var hotande nära i Sverige. Skador sågs främst på gran. Orsak var omfattande nedfall av svavel från svavelrika fossila bränslen för energiframställning vilket förorsakade betydande sänkningar av pH-värden i mark och vatten. Skogsmarkförsurning var här. Inte endast gran for illa, många livsarter inom växt- och djurvärlden hotades. Sjunkande pH aktiverade bland annat aluminium, Al, som är gift, inte endast för rötter.
Inom Europa började forsknings- och försöksarbeten att stävja skador. Forskare, skogsägare, tog ansvar. Strax stod klart att omfattande kalkningar krävdes för att hejda fortgående pH-fall. Tyskland kunde inte vänta utan började kalkningar som bekostades med allmänna medel. Konferenser nationellt och internationellt visade skogsdöd vilket påverkade regeringar och politiker.
Inom Västeuropa vidtogs åtgärder att övergå till svavellåga bränslen. Inom DDR (Östtyskland) arbetades frenetiskt att genetiskt framställa en gran som var tolerant mot Al på det att fortsatt användning av svavelrika bränslen skulle kunna ske för länder bakom järnridån.
Omfattande försök av kalkning visade på mycket goda resultat. Men, vem skulle stå för de mångmiljardbelopp som krävdes? Det enda som kom till stånd i Sverige var meningslösa kalkningar av vatten som inte gav några som helst bestående förbättringar.
Vad hände? Jo, svavellåga bränslen blev standard. Så kom oväntad hjälp – muren föll och Västeuropa kunde få hejd på Östeuropas svavelrika bränslen. Nedfall av svavel över Europa har minskat med 50 – 80 %. Skog och vatten började repa sig.
Makro- och mikroliv ovan, på och under mark- och vattenytor återhämtar sig tydligt och successivt.
Natur- och miljögrupperingar var motståndare till åtgärder mot skogsdöden, ointresserade av att skydda skogen med dess liv. Om den största miljöförbättring i nutid som skett och ännu sker tiger natur- och miljögrupper med cirkusdirektörens största, möjliga tyyyystnad!
Skogen mår idag väsentligt bättre. Nytt hot är emellertid granbarkborre med snabbt, dödligt förlopp. Omedelbara åtgärder är av nöden. På sina håll förskräcks vi av döende och döda granar. Vad hörs från natur- och miljögrupper? Jo, åter motstånd mot åtgärder att skydda skogen. Är det NIH-syndrom (Not Invented Here) som styr?
Skogen måste skyddas. Det är i allas vårt intresse.
Lästips: Selma Lagerlöfs ”Gösta Berlings saga”, ”Nunnekriget”