I Lärarförbundets ranking Bästa skolkommun 2020, presenterad i november, klättrar Nyköpings kommun från plats 247 till plats 176. Lärarförbundet är mycket stolta när medlemmars slit ger resultat och får välförtjänt beröm. Nu ser vi fram emot fortsatt positiv utveckling då kommunpolitiken utlovar mer vind i seglen till skolan, där ökade resurser skapar bättre förutsättningar för lärare att sköta sitt arbete.
Nyköping förbättrar sig i sju av de tio kategorier som värderas i Lärarförbundets ranking. Genom hårt arbetande lärare och satsning av huvudman når vi framgång bland annat i höjt meritvärde för elever årskurs 9, fler elever årskurs 9 med godkänt i alla ämnen samt fler elever som fullföljt sina gymnasiestudier. Nu uppmanar vi kommunen att ta nästa steg i förbättringen.
För i statistiken syns även att Nyköping har många sjuka lärare, en fortsatt låg andel utbildade lärare och svårt med rekrytering. Allvarliga områden då den enskilt viktigaste faktorn för elevers studieresultat är behöriga lärare. Lärarförbundet kräver därför att kommunen upprättar en plan för rekrytering i enlighet med rådande avtal HÖK-18. Där åläggs parter ett särskilt uppdrag att förstärka sitt arbete för att trygga skolans kompetensförsörjning på såväl kort som lång sikt.
Under året har lärare gjort en omfattande kartläggning av hälsorisker och föreslagit förbättrande åtgärder av arbetsmiljön. Arbetsuppgifter med bra förutsättningar finns, men även sysslor där rätt villkor samt resurser saknas och där allvarlig risk för ohälsa föreligger. Dubbelarbete på grund av vikariebrist är något som oroar. Hur många kollegors frånvaro är rimligt att bära på sina axlar? Hur många arbetsdagar utan rast är okej? Lärarförbundet kräver att kommunen tar sitt ansvar för att öka andelen friska och behöriga lärare genom att se över arbetsmiljö med särskilt fokus på arbetsbelastning, personlig kompetensutveckling och lönestruktur.
Lärare gör allt de kan, men behöver tillräckliga resurser och bra förutsättningar. Lärarförbundet vill att arbetsgivaren agerar för att bli mer attraktiv och underlätta anställning av behörig personal, något som skulle leda till fler friska lärare och fler behöriga kollegor.
Lärarförbundet kräver:
Minskad och rimlig arbetsbelastning
Personlig kompetensutveckling
Konkurrenskraftiga löner
Arbetstiden ska ägnas åt kärnuppdraget
Resurser balanseras efter ansvar, krav och förväntningar