Skolan i Nyköping utvecklas åt rätt håll

Dialogen för samverkan mellan olika huvudmän inom grundskolan i Nyköping, börjar ge resultat. Målsättningen att få igång ett nytt system för önskat skolval, i en gemensam antagningsprocess, är på väg att infrias, skriver Anders Eriksson (C).

Dialogen för samverkan mellan olika huvudmän inom grundskolan i Nyköping, börjar ge resultat. Målsättningen att få igång ett nytt system för önskat skolval, i en gemensam antagningsprocess, är på väg att infrias, skriver Anders Eriksson (C).

Foto: Jessica Gow/ TT

Debatt2020-11-19 05:54
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I halvtid för mandatperioden, är det glädjande att konstatera att vi är på rätt väg med skolverksamheten. Vi blir stärkta i detta bland annat genom Lärarförbundets senaste ranking.

Fler än tidigare väljer att placera sitt barn i förskola, i en verksamhet som utvecklat sin organisation både pedagogiskt och ekonomiskt. Bra för de yngsta barnen, som ges en god grund för sitt framtida inträde i skolan. Nu återstår det för oss politiskt att lägga i en växel till och ge förskolelärarna ännu bättre förutsättningar att lyckas i sin viktiga roll. 

 

Vår strävan att öka dialogen för samverkan mellan olika huvudmän inom grundskolan, börjar ge resultat. Målsättningen att få igång ett nytt system för önskat skolval, i en gemensam antagningsprocess och med samsyn kring regelverket, är på väg att infrias. Känns bra att Nyköpings kommun var tidiga i att se denna möjlighet och att planeringen är igång, parallellt med den statliga utredningen kring skolsegregation. Det bekräftas ytterligare, när en av de stora friskolekoncernerna tydligt tagit ställning till att slopa kösystemet, för ökad mångfald i klassrummen. 

Vi går in i 2021 med en nystartad resursskola, med ny resurs för ökad närvaro, med en implementerad språkplan som ska ge positiva resultat och med resursstyrning som skapar likvärdiga förutsättningar för alla skolor. Dessa parametrar, tillsammans med duktig personal och att vi med tydliga politiska beslut kan organisera bort segregationen i grundskolan, kommer att ge positiva effekter. 

 

Gymnasieskolorna gör tillsammans ett stort jobb i att allt fler elever når sin examen inom tre år. Nyköping har ett varierat utbud av gymnasieskolor, som innebär att de flesta hittar den inriktning de önskar på väg mot yrkeslivet. Politiskt styr vi extra resurser till elever med lågt meritvärde från grundskolan, vilket kan vara en pusselbit i framgången. 

Vi kommer att blåsa mer vind i framgångsseglen under de kommande två åren, genom att se och anamma den utveckling som pågår och samtidigt arbeta hårt med de framtida politiska beslut som krävs för att fortsätta framåt och uppåt med hela skolverksamheten. I allt detta, växer också fram en ekonomi i balans till 2022.