Skolorna ska servera proteinrik och hållbar mat

Att servera kyckling som är uppfödd i Sverige är ett gott alternativ för att säkerställa att skolmåltiderna, även i tuffa tider, är näringsrika, skriver Jenny Andersson, Svensk Fågel, med flera.

Att servera kyckling som är uppfödd i Sverige är ett gott alternativ för att säkerställa att skolmåltiderna, även i tuffa tider, är näringsrika, skriver Jenny Andersson, Svensk Fågel, med flera.

Foto: Helena Landstedt/TT

Debatt2023-04-11 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Stigande livsmedelspriser tillsammans med en ökad inflation innebär att många hushåll i Sörmland tvingas att skära ner på matkostnaderna. Följden av detta är bland annat ett minskat intag av proteiner, vitaminer och mineraler, vilket inte minst märks i samband med skolmåltiderna runt om i landet. 

Alltfler skolelever uppger att de kommer hungriga till skolan efter helger och lov, och att skolmåltiden i vissa fall är det viktigaste målet under dagen. Hungriga elever har givetvis också en negativ inverkan på elevernas möjlighet att prestera och lära. 

Parallellt med det finns det också idag en utbredd okunskap kring behovet av proteinintag samt vilken mat som är mest mångsidiga och nyttig att äta. Detta kommer fram i den Sifo-undersökning som vi låtit genomföra bland annat i Sörmland.  

Många har till exempel inte klart för sig att kyckling är bland den bästa maten för att få i sig tillräckligt med proteiner, vitaminer och andra näringsämnen. Även vad gäller biotillgänglighet, hur kroppen tar upp de näringsämnen som finns i maten. Det protein som finns i kyckling är fullvärdigt, innehåller alla aminosyror som kroppen behöver och det järn, selen, zink, vitamin D och B-vitaminer som kycklingen innehåller kan enkelt tas upp och omsättas. 

Med detta som bakgrund är det nu av största betydelse att skolorna i länet tar sitt ansvar och verkligen säkerställer att den mat som serveras är näringsrik och hälsosam samt producerad på ett hållbart och klimatsmart sätt.

Att servera kyckling som är uppfödd i Sverige är ett gott alternativ för att säkerställa att skolmåltiderna, även i tuffa tider, är näringsrika samt att måltiderna som serveras också är hållbara och ger minsta möjliga påverkan på klimatet. På drygt tio år har traditionella kycklingbönder i Sörmland, certifierade enligt kvalitetsprogram godkänd av Jordbruksverket, minskat sitt klimatavtryck med nästan 20 procent. 

Sedan tidigare vet vi också att majoriteten av invånarna i Sörmland önskar att den kyckling som serveras i offentlig verksamhet ska vara producerad i länet. Det ligger nu ett stort ansvar på ansvariga politiker i varje kommun att våga ta de beslut som krävs för att det ska vara möjligt för skolorna att även under tuffa tider servera mat som är näringsrik, hälsosam och hållbart producerad.

Om det inte är möjligt för kommunerna att fortsättningsvis erbjuda näringsrika och hållbara måltider i skolorna - på grund av en allmän ekonomisk åtstramning - måste politiken överväga att trycka på regeringen för att finna en lösning att säkerställa att den mat som serveras i skolorna i Sörmland är näringsrik och hållbar.  

Mätta och pigga skolelever som erbjuds näringsrik och god mat ges bättre möjlighet till ökat lärande och bra skolresultat!