Brottslighet är ett stort och växande problem för svenska företagare som hotar Sveriges tillväxt och välstånd. Enligt Företagarnas undersökningar har mer än var tredje företagare utsatts för minst ett brott det senaste året.
Småföretag är attraktiva måltavlor för kriminella. De har ofta större summor pengar och större mängder stöldbegärligt gods i omlopp än privatpersoner. Samtidigt har de sällan råd med de avancerade säkerhetssystem eller ronderande väktare som ofta finns hos större företag.
En ruta som krossas i en butikslokal innebär inte bara en betydande kostnad för att byta ut rutan. Det innebär otrygg personal, som ser sig om efter nya jobb om brottsutsattheten är ett återkommande problem. Om butiken måste hålla stängt tills rutan är utbytt innebär det förlorade intäkter. Det innebär att företagaren tvingas ägna sig åt pappersexercis i form av försäkringsblanketter och polisanmälningar i stället för sin kärnverksamhet.
Enligt en undersökning Företagarna genomförde 2022 övervägde var femte brottsutsatt företagare att flytta eller lägga ned sitt företag. Brotten mot företagare slår följaktligen direkt mot jobb, välstånd och välfärd.
För att vända utvecklingen och värna jobben måste rättsvårdande myndigheter prioritera upp mängdbrotten. Alltför många företagare vittnar om hur förundersökningar av stölder, skadegörelse, bedrägerier och hot läggs ned utan åtgärd – också i fall där det finns vittnesuppgifter, teknisk bevisning eller gärningsmän fångats på övervakningsfilm. Att mängdbrott är lågt prioriterade konstateras även i Riksrevisionens granskning av polisens arbete. Att beivra mängdbrott är inte bara brottsbekämpning utan även brottsförebyggande – mängdbrotten är ofta inkörsporten till grövre kriminalitet.
Vidare så behöver landets kommuner företagsanpassa sina lokala trygghetsundersökningar. Brott mot företagare kan vara enormt destruktivt för en stadsdel eller ett område. Om lokala företag och lokal service försvinner från ett område försvinner snart även de som bor där. Kvar blir bara de som inte har möjlighet att ta sig därifrån, och området har påbörjat sin resa mot utanförskap. Trots det är många kommunala trygghetsundersökningar utformade så att de missar brott mot företagare.
Småföretag med färre än 50 anställda skapar tre av fem nya jobb i Nyköping och Oxelösund. De kan fortsätta vara kommunernas ekonomiska motor, men bara om de får fokusera på att utveckla sin verksamhet. Om de tvingas lägga sin tid på att förhindra att värdet de skapar stjäls eller förstörs har de inte tid att samtidigt öka värdet de skapar.