Förvaltningschef Mikael Wallström blev anställd i Oxelösunds kommun hösten 2018. Han har varit tydligt med att vilja utveckla skolan. Han vill genomföra en både kostnadseffektiv som kvalitetshöjande utbildning. Att säkra en likvärdig skola vilket bland annat innebär att kompensera för elevers olika bakgrund och förutsättningar.
Förvaltningschefen och hans ledning har tillsammans med majoriteten varit överens om att ta fram ett antal förslag för att påbörja utvecklingen. Presidiet i utbildningsnämnden där även oppositionen ingår, var helt överens om förslagen som skulle gå vidare till ett extra utsatt sammanträde. Innan sammanträdet så har förvaltningsledningen ställt sig till förfogande för både majoritet och opposition, för att partierna ska kunna ställa relevanta frågor. Så har också skett.
Förvaltningen har beräknat att det saknas 35 miljoner kronor för 2020 men att de kan spara 12 miljoner. Övriga 23 miljoner vill de ska gå för ett avgörande i kommunfullmäktige och att de tillåts få gå med underskott och en anpassning av budget ska ske under två år. En rimlig begäran kan tyckas.
Dessutom vill förvaltningen få i uppdrag att utreda förutsättningarna för tre F-9-skolor i Oxelösund. Mikael Wallström tänker sig ett långsiktigt arbete för att på sikt få både god ekonomi och framför allt en hög kvalitet inom utbildning. Det handlar om att utveckla skolan in i framtiden. Men den chansen till utveckling såg majoriteten till att stoppa.
Vid sammanträdet så tillät inte ordföranden att förvaltningschefen skulle få föredra de olika ärendena som var planerat till 45 minuter. Det var ju helt avgörande att få en likvärdig dragning för alla ledamöter för att sedan kunna fatta erforderliga beslut.
Majoriteten lämnade förslag att återremittera ärendet och att det skulle planeras för att spara 35 miljoner.
Det är hel obegripligt att nämndens ordförande Britta Bergström från början är helt överens med förvaltningsledning och presidiet att lägga fram de olika förslagen och dessutom besluta om ett extra utsatt sammanträde. Sedan backar hon – sätter demokratin helt ur spel och nonchalerar fullständigt att ärenden ska föredras.
Att så totalt sakna takt och känsla för förvaltningen och såra sina redskap till tjänstepersoner som arbetar hårt för att utveckla verksamheten, saknar ord.
Nu har Wallström sagt upp sig. Det är inte Mikael Wallström som ska säga upp sig – det är den politiska majoriteten som ska ta sitt ansvar för sitt beteende och ta konsekvenserna därav.