Sörmland behöver ett lyft för kvinnors företagande

I Gnesta är det åtta procent av de yrkesarbetande kvinnorna som driver företag. I en jämförelse av Södermanlands kommuner ser vi att där en större andel av befolkningen är företagare, där är också kvinnors företagande är som vanligast, skriver Caroline Szyber, Småföretagarnas riksförbund, med flera.

I Gnesta är det åtta procent av de yrkesarbetande kvinnorna som driver företag. I en jämförelse av Södermanlands kommuner ser vi att där en större andel av befolkningen är företagare, där är också kvinnors företagande är som vanligast, skriver Caroline Szyber, Småföretagarnas riksförbund, med flera.

Foto: Olof Jonmyren

Debatt2024-08-19 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

En ny studie gjord av Småföretagarnas Riksförbund visar att endast 21 procent av företagen med anställda i Sverige ägs av kvinnor. Det är den näst lägsta nivån bland EU:s medlemsländer. Enbart Malta har en lägre andel. Sverige, som rankas som ett av världens mest jämställa länder, misslyckas när det kommer till kvinnors företagande. Få svenskar vet att det är vanligare med att kvinnor lyckas som företagare i övriga Europa. I länder som Lettland, Portugal, Spanien och Polen utgör kvinnligt företagande med anställda 30 procent eller mer av företagen.

En bidragande orsak till Sveriges snedfördelning är vårt omfattande socialförsäkringssystem, som utformats så att det framför allt är anpassat för den som är anställd snarare än för företagarna. En annan orsak är Sveriges tidigare offentliga monopol i kvinnodominerade yrken som skola, vård och omsorg. Trots att det i dag finns möjlighet för företagande inom dessa branscher så finns fortfarande en bild av att det är fel att tjäna pengar i kvinnodominerade välfärdsjobb.

Även inom Sverige finns stora skillnader i kvinnors företagande. I Södermanlands län finns mycket stora skillnader sett till andelen av de förvärvsaktiva kvinnorna som är företagare. I Oxelösund är färre än tre procent företagare, medan andelen är omkring fyra procent i Eskilstuna, Katrineholm och Nyköping. I Vingåker är det fem procent och i Strängnäs sex procent av de yrkesaktiva kvinnorna som driver företag. Trosa och Flen har omkring sju procent av arbetande kvinnor sysselsatta som företagare, medan andelen är åtta procent i Gnesta.

Sambandet är tydligt, i en jämförelse av Södermanlands kommuner ser vi att de där en större andel av befolkningen är företagare, också är där kvinnors företagande är som vanligast. Detta mönster är tydligt i hela landet: att stimulera fler att starta och driva företag är särskilt relevant för att främja just kvinnors företagande.

Dagens situation, där jämställda Sverige har bland de lägsta nivåerna av kvinnors företagsamhet, är ohållbar. Småföretagarnas Riksförbund uppmanar till minskad byråkrati samt att socialförsäkringssystemet anpassas mer till de som är företagare. Lyckas Sverige med detta, tillsammans med förändrade attityder vad gäller vinster i välfärden, så är vi säkra på att vi ökar företagandet totalt och i synnerhet bland kvinnor.