Miljöpartiet är ett feministiskt parti. Vi vill motverkande den rådande könsmaktordningen där män har mer makt än kvinnor utan att glömma bort att könsmaktsordningen samverkar med andra maktordningar, som etnicitet, sexualitet, funktionsförmåga och ålder.
För oss är jämställdhet en fråga om frihet. Vi är övertygade om att olikheter stärker och att mångfald, jämlikhet och jämställdhet är grunden för ett rättvist samhälle. Men det är långt ifrån en verklighet idag i Sörmland.
När vi nu nyligen har firat internationella kvinnodagen kan vi blicka tillbaka på något vi redan vet, men som statistiken från förra årets rapport ”På tal om kvinnor och män” visar: att utvecklingen för ökad jämställdhet i Sörmland går sakta och att livsvillkoren för kvinnor och män skiljer sig åt på många områden. Bland annat genom att länets arbetsmarknad är starkt könssegregerad, vilket innebär att kvinnor och män arbetar i olika sektorer och på olika positioner i arbetslivet. Kvinnor och män deltar även i arbetslivet på olika villkor. 70 procent av kvinnorna i länet arbetar heltid medan 90 procent av männen gör samma sak. Statistiken visar också att män har betydligt högre inkomst än kvinnor i samtliga av länets kommuner. Trosa och Strängnäs har de högsta medelinkomsterna bland både kvinnor och män. Lägst medelinkomst finns i Flen.
Vi vill att våra offentliga arbetsgivare i Sörmland och i våra kommuner tar ansvar.
Vi vill ha jämställda löner och ändra på begränsande normer och värderingar för att bryta könssegregationen på arbetsmarknaden.
Vi vill se att alla, oavsett könsidentitet inkluderas på arbetsmarknaden. Alla arbetsgivare gynnas av ett jämlikt arbetsliv med mångfald i personalstyrkan.
Vi vill att offentliga arbetsgivare på regional och lokal nivå går före för jämställda löner, rätt till heltid och möjlighet till deltid
Vi vill satsa på kvinnodominerade yrken inom välfärden, förbättra arbetsmiljön inom äldreomsorgen och att det genomförs större lönesatsningar på undersköterskor.
Vi vill att offentligt finansierade arbetsgivare ska erbjuda heltid som norm och deltid som möjlighet för alla sina arbetstagare. På så sätt kommer vi även till rätta med pensionärers livssituation på lång sikt. De flesta som har garantipension är kvinnor och det hänger ihop med deltidsarbete, låga löner i kvinnodominerade yrken och dålig arbetsmiljö samt sjukskrivningar. Samtidigt vill vi också se arbetstidsförkortning med bibehållen lön för medarbetare i människonära yrken (skola, vård och omsorg), vilket skulle gynna kvinnor i hög grad.
Vi vill att regionen stärker sitt likarättsarbete. Precis som i samhället i stort återfinns traditionella könsmönster inom vården, vilket påverkar bemötandet och arbetsmiljön inom vården.