Sörmland måste få fler statliga jobb

Regeringen bör ta fram ett nytt program för omlokalisering av statliga myndigheter och arbetsplatser till underrepresenterade regioner som Sörmland, skriver Fredrik Olovsson (S) och Monica Johansson (S). Bilden visar arbetsmarknadsminister Johan Pehrsson (L).

Regeringen bör ta fram ett nytt program för omlokalisering av statliga myndigheter och arbetsplatser till underrepresenterade regioner som Sörmland, skriver Fredrik Olovsson (S) och Monica Johansson (S). Bilden visar arbetsmarknadsminister Johan Pehrsson (L).

Foto: Oscar Olsson/TT

Debatt2024-09-02 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sörmland är Sveriges mest underrepresenterade län när det gäller andelen statliga jobb. Staten är en av landets största arbetsgivare med närmare 400 000 anställda i olika myndigheter och statliga bolag. Södermanland hamnar längst ner på listan över län med statligt anställda. Denna obalans är inte bara orättvis; den är ett hinder för länets utveckling och måste rättas till. 

Vi vill skapa en mer jämlik och dynamisk regional tillväxt i Sverige. Riksdagen har tidigare påpekat vikten av att regeringen aktivt överväger att placera statliga myndigheter och jobb utanför Stockholm. Dels för att fördela arbetsplatser jämnare över landet, men även för att utnyttja de möjligheter som uppstår när statliga verksamheter placeras i regioner med god potential för utveckling. Sörmland är en sådan region, men trots detta är vårt län underrepresenterat när det gäller statliga jobb.

En rapport från Riksdagens Utredningstjänst, baserad på data från Statistiska Centralbyrån (SCB), visar att Södermanlands län konsekvent haft den lägsta andelen statligt anställda i landet. Den tidigare socialdemokratiska regeringen flyttade statliga jobb till länet, men dessa insatser var otillräckliga. Att SD-regeringen beslutat att flytta myndigheter och myndighetsledningar till Stockholm från andra orter, är en varningssignal om att länet riskerar att förlora fler statliga arbetsplatser.

Denna trend måste vändas. Länet har både behov av och potentialen för att hysa fler statliga jobb. Ett utökat statligt arbetsgivaransvar i regionen skulle ge fler arbetstillfällen och bidra till länets ekonomiska utveckling. När staten etablerar verksamhet i en region skapas inte bara jobb, utan även en stabil grund för lokal tillväxt, ökad framtidstro och utveckling av kringliggande näringsliv. 

Riksrevisionens rapport från förra året om lokalisering av statliga jobb talar för att göra mer – inte mindre. Regeringen bör ta fram ett nytt program för omlokalisering av statliga myndigheter och arbetsplatser till underrepresenterade regioner som Sörmland. Det är också viktigt att säkerställa att redan etablerade statliga jobb stannar kvar i regionen och inte flyttas tillbaka till Stockholm.

Sörmland är i stort behov av fler jobb och länet har bra möjligheter. Regeringspartierna och Sverigedemokraterna måste ta ansvar för att säkerställa en rimlig fördelning av dessa jobb över landet. Det handlar om att ge kommunerna i Sörmland en möjlighet att växa och utvecklas på samma sätt som andra regioner redan har gjort. Nu är det dags för regeringen att agera och se till att länet får den statliga närvaro som sörmlänningarna förtjänar.