Sörmlands exportföretag gynnas av ökade hållbarhetskrav

Drygt sex av tio, 63 procent, av Sveriges stora exportföretag uppger att deras kunder har skärpt hållbarhetskraven det senaste året.

Genom att investera i grön omställning kan Sörmlands över 800 exportföretag stärka sin konkurrenskraft och minska klimatpåverkan, skriver Andreas Ericson från Svensk Exportkredit.

Genom att investera i grön omställning kan Sörmlands över 800 exportföretag stärka sin konkurrenskraft och minska klimatpåverkan, skriver Andreas Ericson från Svensk Exportkredit.

Foto: Adam Wrafter

Debatt2021-08-05 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ökade krav på hållbarhet är positivt och gynnar svensk exportnäring. Hållbarhet är nu något som alla företag måste förhålla sig till och allt fler företag redovisar klimatavtryck, miljöpåverkan och tar socialt ansvar.

 

I Svensk Exportkredits Hållbarhetsbarometer har vi frågat 200 av landets största exportföretag hur deras hållbarhetsarbete utvecklas och vilka krav deras kunder ställer på dem. Drygt sex av tio, 63 procent, uppger att kunderna skärpt hållbarhetskraven på dem under det senaste året. Strängare lagstiftningskrav men också ökad efterfrågan på hållbara lösningar är två av flera bakomliggande faktorer.

 

Grön omställning kräver investeringar och ökade krav på leverantörer, men att inte ställa om kan bli dyrt i längden. Genom att investera i klimatneutral omställning kan exportföretagen möta den ökade efterfrågan på hållbara lösningar, samtidigt som de stärker sin långsiktiga konkurrenskraft och bidrar till minskad klimatpåverkan.

 

Enligt vår undersökning planerar så många som sju av tio exportföretag att under det kommande året investera i sin verksamhet för att minska klimatpåverkan, vilket kräver finansiering.

 

Svensk Exportkredit har statens uppdrag att finansiera exportföretagens omställning och ser fyra områden där behoven är extra stora; energi, transport, sjöfart och smarta städer. Våra råd till Sörmlands exportföretag som planerar att investera i klimatneutral omställning är:



1. Besluta ifall omställningen ska finansieras av banken, den egna kassan eller gröna krediter.
2. Gör en tydlig plan för hur ni ska ställa om och ta fram en konkret affärsplan.
3. Ta hjälp av ert regionala exportcenter för att hantera hållbarhetskrav och eventuella risker.

 

Sörmlands över 800 exportföretag har alla förutsättningar att bli vinnare när de globala hållbarhetskraven skärps. Tillsammans med dem, deras underleverantörer och regionen vill vi stärka den hållbara exportnäringens framtida konkurrenskraft. Det kan dessutom bli ett av de största bidragen Sverige ger till den globala klimatomställningen.