Sörmländska skolor ska inte servera bottentrålad fisk

Om kommunerna menar allvar med ett hållbart miljötänk, bör inte fisken de serverar vara ett undantag, skriver Philip Anderstedt, Moderat skolungdom.

Om kommunerna menar allvar med ett hållbart miljötänk, bör inte fisken de serverar vara ett undantag, skriver Philip Anderstedt, Moderat skolungdom.

Foto: Jan M. Olsen

Debatt2021-06-14 05:22
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Människans ansvarslösa fiske hotar våra hav. Haven avger idag den absoluta majoriteten av syret vi andas, producerar föda för oss människor och är därför livsviktiga. Enligt forskning kommer haven vara tömda på fisk år 2048, den utvecklingen bör inte Södermanlands kommunala skolor bidra till genom att köpa MSC-märkt fisk. På skolorna i Eskilstuna, Nyköping, Katrineholm och Strängnäs serveras i dag MSC-märkt fisk. Moderat skolungdom föreslår därför att skolorna i Södermanland ersätter den med KRAV-märkt fisk.

 

Ett av de största problemen för världens hav är överfiske, vi fiskar på ett ohållbart sätt. Det har lett till att antalet stora fiskar i haven har minskat med hela 90 procent de senaste 50 åren. Om vi inte förändrar våra metoder och vanor är det en tidsfråga innan arter som lax, torsk och tonfisk är helt utrotade.

Efter utgivningen av Netflix nya dokumentär ”Seaspiracy”, var vi många som började tveka på den världskända och “hållbara” fiskcertifieringen MSC. Problemet är att under senare år har MSC blivit alltmer korrupt. Det tillåter bland annat fiskemetoder
som bottentrålning, vilket innebär att man skövlar allt som finns på havsbotten. Bottentrålning leder till total förstörelse av fiskars livsmiljöer och gör haven omöjliga att leva i, vilket rubbar ekosystemen och minskar den biologiska mångfalden. 

80 procents av MSC:s intäkter kommer från just fiskeriföretag som betalar för att få ha deras certifiering. Det förklarar varför MSC har lättat på kraven för att få ha dess märke på produkterna. Fisk serveras minst en gång i veckan i våra skolmatsalar, skolan är alltså en stor konsument och därför är det nödvändigt att fisken är fångad på ett hållbart sätt. Om kommunerna menar allvar med ett hållbart miljötänk, bör inte fisken de serverar vara ett undantag. 

 

Moderat skolungdom anser att det är hög tid att byta ut MSC-märkt fisk till KRAV-märkt. KRAV är en svensk organisation som kan bidra till den svenska ekonomin och miljön. Fisken är fångad och odlad i Nordostatlanten, Östersjön eller nordiska sötvatten, vilket gör att man enkelt kan spåra var fisken är fångad. Det innebär också att fisken är fångad i vårt närområde, vilket är bra för miljön då frakten är relativt kort. Vi måste också stå upp för våra lokala fiskare och mindre företag som knappt överlever. Framförallt så är KRAV-märkt fisk inte bottentrålad!

Genom medvetna val kan kommunerna bidra till friskare hav och en levande planet. Moderat Skolungdom för världens hav och Sveriges skolor!