Sörmlänningarna bör bjuda på fler leenden

Nästan varannan svensk, 45 procent, ler mer sällan nu än de gjorde för ett år sedan, skriver Annika Billing, Operation Smile, och psykologen Per Naroskin.

Nästan varannan svensk, 45 procent, ler mer sällan nu än de gjorde för ett år sedan, skriver Annika Billing, Operation Smile, och psykologen Per Naroskin.

Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

Debatt2021-02-08 05:49
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nästan varannan svensk ler mer sällan än de gjorde före coronapandemin, enligt en nyligen genomförd Novusundersökning. Våra leenden smittar av sig och skapar trygghet och gemenskap. Därför vore det bra om sörmlänningarna log mer.

Coronapandemin har haft en tydlig negativ påverkan på leendekulturen i Sverige. Nästan varannan svensk, 45 procent, ler mer sällan nu än de gjorde för ett år sedan. Bland pensionärer är andelen som ler mer sällan hela 60 procent. Det visar en ny Novusundersökning, Smileindex, som gjorts på uppdrag av Operation Smile. Dessutom upplever nästan sex av tio svenskar, 56 procent, att andra ler mer sällan i dag än före pandemin.

 

Varje dag hjälper Operation Smile, genom operationer, barn med läpp-, käk- och gomspalt i resurssvaga länder att kunna le. Vi vet därför vilken skillnad ett leende kan göra. Utan en operation drabbas barnen ofta av fördomar och trakasserier som i sin tur leder till utebliven skolgång. Efter en operation inkluderas barnen i samhället på ett helt annat sätt.

Leenden smittar, inkluderar och ger en känsla av trygghet. Amerikansk forskning har visat att barn kan le så ofta som 400 gånger per dag medan vuxna kan le så sällan som fem gånger per dag. Därför är det extra viktigt i dessa tider att alla vuxna sörmlänningar tar sitt ansvar för att sprida hopp.

 

I takt med att allt fler vaccineras och vi går mot ljusare tider tänds också hoppet i samhället. Förhoppningsvis gör det att sörmlänningarna ler mer det här året. Här är våra tre främsta skäl till varför det är viktigt att le:

1. Leenden föder leenden
Ett leende har många, både stora och små, positiva effekter. Precis som andra känslor smittar även glädje. Om du känner dig glad är det generöst att visa det, eftersom det kan göra andra på bättre humör.

2. Leenden för oss samman
Blixtsnabba leenden utväxlas i trängsel och köer för att skapa samförstånd. I dessa pandemiska tider kan ett håll-avstånds-leende ha en mildrande effekt när man säger till någon som kommit för nära.

3. Leenden gör dig gladare
Studier visar att man kan bli på bättre humör av att le, men att effekten försvinner om man tvingas le. Vi bör därför leta efter fler äkta anledningar till att le.

Forskning från Uppsala universitet visar att när vi ler mot någon är det större chans att den personen ler tillbaka mot oss. Låt oss alla hjälpas åt att hellre försöka le ett leende för mycket än ett för lite under 2021!