Språksvårigheter leder till risker i Oxelösund

Språk- och läsförståelse är ett grundläggande krav för att garantera omvårdad och patientsäkerhet. Oxelösunds kommun måste ställa krav på godkända språkkurser, skriver Katarina Berg (M) och Dag Bergentoft (M).

Språk- och läsförståelse är ett grundläggande krav för att garantera omvårdad och patientsäkerhet. Oxelösunds kommun måste ställa krav på godkända språkkurser, skriver Katarina Berg (M) och Dag Bergentoft (M).

Foto: Bertil Ericson / TT

Debatt2021-05-25 05:24
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vård- och omsorgsnämnden har beslutat om språktester för dem som ska arbeta inom de kommunala verksamheterna. Detta för att politiken förstått att det finns brister och då främst inom hemtjänsten.

Ett väldigt allvarligt exempel är när en hemstjänstetagare skulle få sin medicin. Dosen var en tablett, 8 milligram. Men språk- och läsförståelsen kunde blivit förödande. Personalen trodde att hemtjänsttagaren skulle ha 8 tabletter, vilket förmodligen hade lett till döden. I sista stund förhindrades detta genom att hemtjänsttagaren själv förklarade för personalen att det var endast en tablett denne skulle ha. Detta får givetvis aldrig ske igen.

Oxelösunds kommun har varit positiv och tagit mot många nyanlända. Då krävs också att alla ska få möjlighet att integreras på ett gott sätt och erbjudas språkutbildning. Så görs också via det kommunala Campus, där det finns olika nivåer för att lära sig svenska.  Detta för att gå vidare och söka arbete för sin egen försörjning.

I årsredovisningen för 2020 kan det utläsas att Oxelösund ligger riktigt dåligt till jämfört med andra kommuner vad gäller SFI. Resultatförsämring gällande elever på SFI som klarat minst två kurser i svenska. Försämringen över tid är att 41 procent klarade språket 2015 ned till 20 procent 2019.

Detta resultat är ohållbart. Kommunen måste ställa krav på godkända kurser. För Moderaterna gäller arbetslinjen och att så många som möjligt klarar språket och kommer i arbete med egen försörjning. 

Men under kommunfullmäktige den 11 maj så stod fler socialdemokrater i talarstolen och talade om hur bra de lyckats, trots att de skrivit under årsredovisningen med både godkända som underkända resultat. Valrörelsen verkade vara igång för fullt. Men när Moderaterna gjorde några nedslag till årsredovisningen så saknades svaren. 

Många utan arbete hamnar i insatser hos Arbetsförmedlingen, men de som inte har rätt till ersättning från staten faller ned till samhällets yttersta skyddsnät, kommunen. Arbetslösheten totalt i Oxelösund ligger på 11,7 procent. Hos utlandsfödda är arbetslösheten 27,4 procent.

Men det röda styret verkar nöjda och mörkar (eller låtsas inte om) det som inte fungerar. Då är det viktigt att det finns en opposition värd namnet.

Därför är ni svaret skyldiga om vilka åtgärder ni tänker vidta för att säkra upp så att äldreomsorgen får en trygg och säker omvårdnad. Vilken kravställning som ställs så att nyanlända lär sig språket och får möjlighet till egen försörjning.