SSAB verkar tro att en tillståndsprocess går att driva igenom genom att hota att den planerade verksamheten med HYBRIT på SSAB i Oxelösund inte blir av. Den retoriken är småaktig. Företaget vill också tillskansa sig en ”gräddfil” i beredningsarbetet. Detta hot framställs av SSAB:s divisionschef Jonny Sjöström i ett uttalande i SN den 3/6.
Kraftledningen som behövs blir ett stort infrastrukturprojekt som kommer påverka länet i all framtid. Känsliga natur- och kulturmiljöområden förstörs, kulturmiljö som växt fram genom årtusenden påverkas. Besöksnäringen, livsmedelsproduktionen och skogsproduktionen minimeras där denna ledning planeras. Ska dessutom ledningen få klyva Natura 2000-område? Förstöra riksintresse för kulturmiljö? Korsa Sörmlandsleden?
Vattenfall (VF) kommer att stå för byggandet av ledningen. Projektet kommer att skapa märkbara förändringar under lång tid, där landsbygdens små aktörer får betala ett högt pris. Det sorgliga är att det politiska ledarskapet inte visar handlingskraft för att nå bästa lösningen för alla på lång sikt, när VF hittills inte har visat sig ha den förmågan.
Den hänsynslösa attityden från SSAB leder till att de håller på att såga av den gren de själva sitter på, av tre skäl.
1. SSAB och VF har helt missat att Sörmlands landsbygd är befolkat och företagsamheten är stark och i högsta grad levande. Landsbygden vill inte ha sin framtid förstörd på grund av VF otillräcklighet och SSAB:s tidsbrist.
2.VF har genom hela processen lämnat undermåliga underlag. Detta innebär att remissinstanser inte kan besvara konkreta förslag. Länsstyrelsens senaste yttrande vittnar tydligt om att underlag saknas.
3.Tidspressen man hamnat i är Vattenfalls förskyllan då bolaget slarvat med utredningen om bästa alternativ för sträckningen.
Det finns bra lösningar. Från sjösidan finns två fullt möjliga alternativ. Ett annat alternativ är en markkabel från Hedenlunda till SSAB. Det senare valet vet vi skulle bli en snabb tillståndsprocess och sannolikt även få hjälp från markägare att lokalisera den förläggningen. Invånarnas uppoffring skulle bli väsentligt lägre, samtidigt som SSAB:s merkostnader i relation till totala investeringen skulle anses marginella. Dessutom kan SSAB säga att man har sett till att hela kedjan av produktionen är miljömässigt korrekt. Det är något att bli stolt över.
Den föreslagna sträckningen är illa vald från början. Uppoffringarna som SSAB och Vattenfall vill tvinga fram från ett stort antal invånare i regionen genom sitt hot är minst sagt beklagligt. SSAB och Vattenfall bör fokusera på rätt saker – se till att göra något som är bra för Södermanland för framtiden.