SSAB i Oxelösund behöver matas med en ny elledning för att kunna driva den smältugn som planeras ta i bruk 2026. Vattenfalls plan är att bygga 40-60 meter höga ståltorn med enorma luftledningar. Ett bygge som ger enorma konsekvenser för de som bor, lever och driver företag på landsbygden. Föreningen HedOx har visat att elförsörjningen kan tryggas genom en markkabel, med betydligt mindre inverkan på samhälle och miljö.
Projektet Hybrit är så angeläget att det har diskuterats att tillståndsprocessen ska ses över i syfte att främja projektets tidsplan – att bli fossilfria 2045. Men genom ett eventuellt förvärv av Tata steels kommer SSAB sannolikt att fortsatt vara en stor koldioxidutsläppare. Detta skapar dubier kring SSAB;s klimatstrategi och det intressanta Hybritprojektet.
Målet måste vara att minska utsläppen i det totala, på ett hållbart sätt. Att SSAB i Sverige blir fossilfritt är något att vara stolta över, men utsläpp känner inga nationsgränser.
Med utbyggnaden av Hybrit ingår ansvaret för att produktionen av el samt elleveransen till Oxelösund och andra produktionsanläggningar sker på ett hållbart sätt. Vattenfall, som har till uppgift att leverera elkraft till SSAB i Oxelösund, har visat att de inte klarar av ett seriöst samråd. En samhällsekonomisk genomgång behövs, samt en seriös utredning av alternativa vägar för markkabel. Vattenfall har gjort ett förslag till markkabel som de kortfattat avfärdar med ohållbara argument.
Det finns ett väl genomtänkt förslag på sjökabel, som skulle innebära minimal inverkan på miljö och boende. Troligen skulle detta alternativ vara betydligt billigare än luftledningen och även gå snabbare att genomföra. Cirka halva sträckan skulle gå i redan etablerad kulvert till SSAB. Detta alternativ har inte ens Vattenfall kommit på.
Vi står för en enorm utbyggnad av elnätet och det är inte all infrastruktur som är lämplig att lägga under mark. Men HedOx arbete visar att möjligheten finns. Låt oss se till att spara på vår ändliga natur- och kulturmiljö.
Genom att bortse från fullt realistiska och mer ekonomiska lösningar har Vattenfall envisats med att se luftledningar som det enda möjliga. Värdefull tid har gått till spillo. Detta är Vattenfalls traditionella sätt att arbeta och de har svårt att ta till sig annan teknik än den gamla. Flertalet exempel från andra länder visar att markkabel är den moderna infrastrukturen för att dra el.
Vi sakägare har arbetat hårt och föreningen HedOx har tagit fram en teknisk rapport som påvisar att det är fullt tekniskt möjligt med markkabel. Vi har även tagit till oss en konsult som påvisar stora brister i Vattenfalls MKB. Vi sakägare har inte bett om att bli kraftigt vingklippta på våra hem och våra företag. Vi vill att SSAB ska bli fossilfritt. Poängen är att göra det klokt och hållbart!