SSAB:s omställning viktig för jobben i Sörmland

Vi känner en stark oro för att jobben äventyras om kraftledningen till SSAB försenas, skriver Mikael Henriksson, IF Metall Järnbruksklubben Oxelösund, och Patrick Sjöholm, Unionen SSAB Oxelösund.

Vi känner en stark oro för att jobben äventyras om kraftledningen till SSAB försenas, skriver Mikael Henriksson, IF Metall Järnbruksklubben Oxelösund, och Patrick Sjöholm, Unionen SSAB Oxelösund.

Foto: Marcus Ericsson/Anders Wiklund/TT/Peter Alexis/Arkivfoto

Debatt2020-09-23 05:38
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

”Stål är jobb och stål har byggt Sverige starkt!” sade statsminister Stefan Löfven i sitt tal vid invigningen av Hybrits pilotanläggning i Luleå nyligen.

Precis så är det. För att trygga jobben i Sörmland och Sverige krävs fortsatt modern tillverkning och utveckling av högkvalitativt stål på ett hållbart sätt.

Sörmland har just nu högst arbetslöshet i landet enligt Arbetsförmedlingen. När jobben minskar, ökar belastningen på kommuner och välfärdssystem. Enskilda människor känner oro och osäkerhet om framtiden. Vi som fackföreningar arbetar tillsammans med arbetsgivare runt om i länet för att skapa de bästa förutsättningarna för både anställda och företag. Det har vi gjort i över 100 år. 

IF Metall och Unionen representerar tillsammans närmare 30 000 arbetstagare i Sörmland. För oss är det viktigt att jobb och utveckling går hand i hand. SSAB är på en spännande resa mot en fossilfri ståltillverkning. Med Hybrit-initiativet kan en 1000-årig kolbaserad masugnsteknik bytas ut, och ersättas med en ny vätgasbaserad teknik. Då blir restprodukten vanligt vatten i stället för koldioxid. På SSAB i Oxelösund planeras en stor elintensiv ugn som ska smälta den fossilfria råvaran, för att kunna leverera fossilfri plåt 2026. Det tryggar jobben för lång tid framöver. 

Vi ser att denna utveckling är precis det som Sörmland behöver. Omställningen i Oxelösund har vårt fulla stöd. Vi behöver konkurrenskraftiga företag som bidrar till jobb, ekonomisk tillväxt och investeringar. Samtidigt gynnas miljön med kraftigt sänkta koldioxidutsläpp. Utveckling och ny teknik höjer kompetensen hos våra medlemmar och kan även locka nya invånare till regionen. 

Men det är bråttom att få alla tillstånd klara! Vi känner en stark oro för att jobben äventyras, om till exempelvis kraftledningen försenas. Det är viktigt att olika perspektiv vägs in i processen. Jobben är ett sådant viktigt perspektiv. Det är också viktigt att processen inte i onödan drar ut på tiden eftersom tid är avgörande för hur väl vi lyckas etablera Sverige som först i världen med fossilfritt stål. 

Vi som fackföreningar har det senaste århundradet drivit samhällsutvecklingen framåt genom att stötta och kräva reformer. Nu står vi inför ett nytt steg, där vi alla behöver ta ansvar för våra kommande generationer genom att minska miljöpåverkan och utveckla jobben!