Stärk äldres rätt i omsorgen till att få vara utomhus

Vi vill att äldre medborgare i Nyköpings kommun, som har hemtjänst eller som bor på särskilt boende, ska få vistas utomhus dagligen om de så önskar. Det ska alltså inte behövas en individuell bedömning av biståndshandläggare, skriver Lars Lundqvist (KD) med flera.

Vi vill att äldre medborgare i Nyköpings kommun, som har hemtjänst eller som bor på särskilt boende, ska få vistas utomhus dagligen om de så önskar. Det ska alltså inte behövas en individuell bedömning av biståndshandläggare, skriver Lars Lundqvist (KD) med flera.

Foto: Hasse Holmberg/TT

Debatt2022-03-07 05:12
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I kommunens medborgarenkät, gällande framtidens äldreomsorg i Nyköping, är det mer än 90% som anser att det är viktigt med utomhusvistelse, att få delta i kulturlivet och fysiska aktiviteter. Samtidigt konstateras det i Vård- och omsorgsnämndens internkontrollplan för 2022 att det finns en risk ”att äldre på särskilt boende inte får aktiviteter och stimulans i rimlig utsträckning”. Vidare har en kunskapssammanställning presenterats i VON om utemiljöns stora betydelse för äldre. Sammanställningen belyser även den hur viktig utomhusvistelse är.

Kristdemokraterna föreslår i en motion att äldre medborgare i Nyköpings kommun, som har hemtjänst eller som bor på särskilt boende, ska få vistas utomhus dagligen om de så önskar. Det ska alltså inte behövas en individuell bedömning av biståndshandläggare. Motionen diskuterades på kommunfullmäktiges sammanträde den 8 februari. Socialdemokraterna, Centerpartiet och Miljöpartiet röstade nej till motionen och vill alltså inte ge de äldre den rättigheten som motionen beskriver.

I sitt svar till motionen hänvisar det politiska styret (S, C, MP) till att i verksamheten för äldreomsorgen finns en heltidsanställd aktivitetssamordnare som i samverkan med ett nätverk av ideella föreningar arbetar med utevistelsefrågor. Det är naturligtvis ett fantastiskt arbete som utförs. Det är mycket bra. Men det räcker inte!  Det måste finnas ett politiskt beslut, ett regelverk för utomhusvistelse, som ger de äldre rättigheten att dagligen få utomhusvistelse om de så önskar.

Kristdemokraterna anser att daglig utomhusvistelse är en grundläggande rättighet inom äldreomsorgen. De äldre blir både friskare och gladare och får en bättre livssituation. Utomhusvistelse motverkar även psykisk ohälsa och depressioner som blir allt vanligare bland äldre. 

Alla blir vi äldre en dag och då vill vi också få möjlighet att komma ut på promenader i vår vackra stad. 0m cirka sex månader är det val. Om du tycker som vi – rösta på KD!