Starkare samhälle hade behövts i krisen

I en tid som denna behöver vi det starka samhället som mest, skriver Noah Gahnertz, SSU Sörmland, med flera.

I en tid som denna behöver vi det starka samhället som mest, skriver Noah Gahnertz, SSU Sörmland, med flera.

Foto: Anders Wiklund/TT

Debatt2020-03-31 05:52
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Pandemin Covid-19 har nått världens alla hörn och kanter, viruset har sedan början av mars spridits i allt snabbare takt men åtgärder har vidtagits av länders regeringar och myndigheter. 

Ur allt detta har det sedan uppstått diskussioner om statens roll. Ulf Kristersson gick för några veckor sedan ut och krävde ett nationellt lager för smittskydd. Moderaterna avreglerade apoteket 2009, vilket är en av orsakerna till den rådande bristen på smittskydd. 

Nyliberalismen har sedan 80-talet realiserats inom flera led i det svenska samhället. Pensionerna, skolan, sjukvården, äldrevården och socialförsäkringarna. Vänder vinden nu när nyliberalismen står inför prövning? 

Välfärdssamhället har avvecklats stegvis, både av blåa och röda regeringar, och det har vi fått se konsekvenserna av. Det har orsakat ökad splittring, ökade ohälsotal och i kriser som nu har samhället inte kunnat hantera det riktigt. 

Ett starkare samhälle kräver en rad reformer. SSU Sörmland vill avskaffa vårdvalet i regionen. Vårdvalet urholkar den offentliga vården ekonomiskt och personalmässigt. Det har skapats ett system där patienten med störst plånbok erbjuds vård först. Principen om att den som har störst behov erbjuds vård först bryts till följd av vårdvalssystemet. 

Nationellt krävs ett stopp för vinstjakten i välfärden, det är inte mer än rätt att införa ett vinststopp av ett system som urholkar vår gemensamma välfärd, inte minst i en tid som denna när vi behöver det starka samhället som mest. Vi kräver och vädjar om ett vinststopp i välfärden. 

Åratal av skattesänkningar och nedskärningar är även det något som sätter krokben för att vården rustas upp. Idag jämfört med 90-talet rör det sig om 240 miljarder mindre i skattekvoten enligt SCB, och vårdpersonalen går på knäna. Vi kräver ett införande av en progressiv kapitalvinstbeskattning för att få de rikaste procenten att bidra mer. 

Vårdpersonalen förtjänar fler kollegor och bättre villkor. Staten räddar också företag och jobb ur ekonomiska kriser, därav borde Svenskt Näringsliv gilla mer statligt. När vi alla tar vårt gemensamma ansvar, och går samman för att ta hand om varandra, då är vi som starkast. Låt oss nu tillsammans bygga det starka samhället. Ett starkt samhälle som kommer att tackla många av de samhällsproblem som finns i vår samtid.