Stöd den lokala idrotten för alla unga – nu!

Debatt 7 april 2022 05:46
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Idrotten bland unga är i dag svagare än den någonsin varit på många håll. Efter pandemin är det ett ännu större problem. Många ser idrotten som alldeles för tävlingsinriktad. Med liten aktivitet och engagemang i idrottslivet bland unga ökar risken för stökighet i samhället, stillasittande och ohälsa för många av de barn och ungdomar som kunde vara på idrottsplanerna i stället.  
  
Idrotten är för många barn och unga det roligaste man vet. Man blir som en familj inom laget eller träningsgruppen. Alla utvecklas tillsammans både fysiskt och mentalt, som grupp och individ. Idrotten hjälper till att minska stökighet i samhället med rastlösa ungdomar som hänger omkring och ställer till problem.

Att idrottsklubbar kan uppfattas som alltför tävlingsinriktade är en anledning till att idrotten inte lockar fler. Även att man kollar mer på sina mobiler och spelar på sina datorer kan förklara minskningen i modern tid. Det är upp till varje klubb att se till så att man skapar den miljö man vill ha för ungdomarna.

Det gäller att tränare, men även föräldrar, tar ansvar för att göra det som faktiskt spelar roll. Satsa på ett långsiktigt resultat. Spelarna kan hjälpa till genom kamratskap, vänlighet och respekt mot varandra, samt peppa och ge en hjälpande hand till alla medspelare. Vi måste fokusera på att göra idrottsaktiviteterna roliga, även för dem som inte är så tävlingsinriktade och som vill träna mer för motion och hälsa. Man ska se matcher som lärorika speltillfällen och inte som något jobbigt, hålla en uppmuntrande miljö, samt se till att alla kör ordentligt men schysst.

 

En annan fara när barn och ungdomar inte idrottar är den negativa påverkan på hälsan. Både fysiskt och psykiskt välmående minskar utan den rörelse, den gemenskap och den glädje som idrotten kan bidra med. Om man har haft en dålig dag i skolan får man komma iväg från det jobbiga och fokusera på något roligt tillsammans med kompisar i stället.  
  
Jag vill uppmuntra alla som läser detta att hjälpa ungdomsidrotten, då många barn och unga kommer behöva det framöver. De vet inte bara om det än. Om du är en tränare kan du tänka efter hur du skulle vilja ha det på dina träningar om du själv skulle vara ett barn och se till att alla känner sig välkomna i laget. Utövare i dag kan introducera kompisar till sin sport och föräldrar kan hjälpa sina barn komma in i idrottsvärlden så tidigt som möjligt.  
  
 

Jag riktar mig till klubbar, föräldrar och alla andra när jag säger att vi som samhälle måste gå till handling och se till att idrotten inte tillåts vissna som en döende blomma. Utveckla den i stället till något blomstrande. Något som man kan vara stolt över i framtiden.  
  
Tack på förhand från mig och de blivande idrottarna!


 
 
 
 
 
 

Ämnen du kan följa