Brott mot äldre är ett växande problem. I våras ökade bedrägerier mot äldre med 280 procent, enligt Svenska Stöldskyddsföreningen. Bedrägeribrottsligheten är ett av våra största samhällsproblem, men ett som det sällan pratas om, trots att de anmälda bedrägerierna ökat markant de senaste tio åren. Enligt polisen ökade brottsvinsterna med 118 procent mellan 2020 och 2021 och uppgick till 340 miljoner kronor 2021.
Brott mot sköra äldre drabbar särskilt hårt. Många råkar ut för särskilt cyniska brottslingar, som målmedvetet ger sig på personer som har svårt att skydda sig själva. Det kan handla om att man ger sig på äldre som har hemtjänst och låtsas vara en del av personalen eller en anhörig, för att ta sig in i lägenheter och stjäla värdesaker. Eller så ringer man upp och ber om bankuppgifter och utnyttjar att brottsoffren har svårt att hantera ny teknik, som bank-id eller Swish.
Det har gått så långt att hela 38 procent av alla mellan 55 och 84 är oroliga över att bli utsatta för bedrägerier på internet. Brotten behöver prioriteras. Bedrägerierna har ökat med 150 procent samtidigt som uppklarningen halverats.
Enligt polisen hänger bedrägerierna även ihop med den grova organiserade brottsligheten. Istället för att sälja narkotika går vissa gäng över till bedrägerier i ett led i att få tag i snabba cash, för att göda det gängkrig som i dag breder ut sig över hela landet. Att bekämpa bedrägerier är därför också viktigt för att få stopp på skjutningar och andra grova brott i gängmiljön.
ID-fusket behöver stoppas. Den som blir utsatt för ett bedrägeri ska inte själv behöva begära in skadeståndet från gärningsmannen. Så är det idag. KD vill att skadeståndet betalas ut automatiskt av staten, som sedan kräver in det från gärningsmannen.
Ge äldre tillgång till utbildning om ny teknik som rör ekonomiska transaktioner och öka medvetenheten om riskerna. Tillsammans kan vi stoppa bedragarna.