Svenska företag kan göra stor skillnad

Debatt 31 oktober 2019 14:10
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sverige har på nytt öppnat en ambassad i Filippinerna och arbetar för svenska investeringar och ökad handel. Nästa år öppnar Ikea sitt första varuhus i landet. Ekonomin i Filippinerna är som många andra länder i Asien på tillväxt. 

Denna utveckling kan vara positiv, men ökad konsumtion kräver också ökad tillgång på vatten, skog och jordbruksmark. Vi har själva mött människor som hamnar i kläm för tillväxten i megastaden Manila. De vräks från sin mark och sina hem för att ge plats för shoppingmall och kontorsbyggnader. De som protesterar hotas eller i värsta fall mördas. 

Våra möten är dessvärre bara symptom på en allvarlig situation. Utrymmet för civilsamhället krymper snabbt. Kritiska röster hotas och tystas. Enligt organisationen Global Witness dödades förra året 30 mark- och miljöförsvarare på Filippinerna, och gick därmed om Brasilien i statistiken som det farligaste landet i världen för mark- och miljöförsvarare.

Den senaste veckan har vi även träffat beslutsfattare, människorättsförsvarare och svenska företag i Filippinerna. Vi har poängterat vikten av demokrati och mänskliga rättigheter för en hållbar utveckling. Rättigheterna gäller alla, bönder på landsbygden, människor i slumområden och medelklassen i städerna. 

Det är av yttersta vikt att svenska företag som vill investera och verka i länder som Filippinerna också är medvetna om problem i samhället, och arbetar för att bidra till lösningar. Hur företag bedriver sin verksamhet spelar en avgörande roll för miljontals människor, och är en förutsättning för att nå de globala målen till 2030.

Biståndsminister Peter Eriksson vill nu inleda en ”demokratioffensiv” genom det svenska utvecklingssamarbetet. Att utreda behovet för en lag för ”Human rights due diligence”, som gör företag ansvariga för att göra en analys och åtgärdsplan för att förebygga och redogöra för hur företaget hanterar potentiella människorättsrisker, borde vara en central del i demokratisatsningen. I Frankrike och Storbritannien finns redan lagstiftning på plats, även Finlands regering har nyligen förbundit sig till att införa sådan lagstiftning.

Filippinerna är bara ett av många länder som kan bryta sin våldsamma bana. Svenska företag måste se till att stärka människors rättigheter via sina investeringar, leverantörer, dotterbolag och andra intressen. Mänskliga rättigheter ska inte bara vara värdeord i en årsredovisning, utan en del av affären. 


Ämnen du kan följa
Läs mer!

Eva Burman: "Bättre än så här fungerar inte vår demokrati"

"Bättre än så här fungerar inte vår demokrati"

Insändare: Medlemskap i Nato – Sveriges olycka

Medlemskap i Nato – Sveriges olycka

Ledare: Destruktiva krafter ska inte gödas av staten

Destruktiva krafter ska inte gödas av staten

Debatt: Använd offentliga inköp för mer hållbar utveckling

Använd offentliga inköp för mer hållbar utveckling

Insändare: Tydlig arbetslinje i Trosa kommun

Tydlig arbetslinje i Trosa kommun
Visa fler