Sverige behöver rensa i utgifterna

Kommuner och regioner kan spara 30 miljarder, utan försämringar av välfärden, skriver Christian Ekström och Erik Bengtzboe, Skattebetalarna.

Kommuner och regioner kan spara 30 miljarder, utan försämringar av välfärden, skriver Christian Ekström och Erik Bengtzboe, Skattebetalarna.

Foto: Anna Tärnhuvud/SVD/TT

Debatt2024-09-09 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är budgettider och som vanligt avlöser budgetnyheterna varandra. Nya satsningar att lägga pengar på fyller medieutrymmet, men en sak saknas i nyhetsflödet. Vad vill regeringen lägga mindre pengar på? Sverige behöver en bred utgiftsreform.

Höjd svensk försvarsförmåga, utbyggd kärnkraft och fler poliser. Det saknas inte områden att lägga pengar på, men hur ska satsningarna finansieras? Vissa ropar efter högre skatter, men i Sverige vore det är att gå över ån efter vatten. En bättre lösning, som dessutom inte skulle försämra vår produktivitet, vore en bred utgiftsreform. 

Följande punkter bör ingå i en sådan:

  • Rensa i statens uppdrag och lägg ner fler myndigheter. Arbetet har påbörjats men ambitionsnivån behöver höjas. 
  • Högre krav på effektivitet i landets regioner och kommuner. Vi har identifierat en besparingspotential om 30 miljarder, utan försämringar av välfärden, ifall alla kommuner är lika effektivt organiserade som den bäst presterande fjärdedelen. 
  • Slarv, fusk och ren kriminalitet orsakar felaktiga utbetalningar från välfärdssystemen i mångmiljardklassen varje år. Bara i de statliga ersättningssystemen uppskattas kostnaden vara 10-20 miljarder kronor. Arbetet mot felaktiga utbetalningar måste ske från såväl de rättsvårdande myndigheterna som genom den myndighetsstyrande funktionen som faller på regeringen. 
  • Rensa upp bland de statliga stödprogrammen. En rapport från Skattebetalarna visar att vinsten av de så kallade näringslivsstöden, vilka uppgår till åtminstone 50 miljarder per år, är obefintlig. 
  • Varje år görs offentliga upphandlingar till en kostnad av ungefär 1 000 miljarder kronor. Beräkningar från Expense Reduction Analysts visar att mellan 10-15 procent av pengarna är bortkastade på grund av slarv och ineffektivitet. Att vi år efter år lägger motsvarande en försvarsbudget på ingenting är en oacceptabel ordning. 

Det finns närmast oändliga möjligheter att hitta finansieringsalternativ för den politiker som kan tänka sig att se över utgifterna. Regeringen borde fokusera lika mycket på vad man ska göra mindre av som vad man ska göra mer av.