Sverige hamnar på efterkälken med luftledning

Det tidigare så högteknologiska Sverige har hamnat på efterkälken. Att bygga nya högspänningsledningar i luften i stället för markledning straffar sig, skriver Ole Thronborg, nätverket Hedox.

Det tidigare så högteknologiska Sverige har hamnat på efterkälken. Att bygga nya högspänningsledningar i luften i stället för markledning straffar sig, skriver Ole Thronborg, nätverket Hedox.

Foto: Ole Thronborg

Debatt2020-02-15 05:15
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

En elektrisk filt håller på att lägga sig 50 meter över Sverige när elbehovet nu ökar. Regeringen äger frågan, men låter elbolagen dra omoderna miljöovänliga luftledningar på bekostnad av boende, företag, skogs och jordbruk, djur och natur. Inte minst går detta stick i stäv med de miljömål regeringen satt upp till 2045.

Den 17 december 2019 presenterade regeringen Sveriges klimatpolitiska handlingsplan, där man fastslår att nettonollmålet innebär att växthusgasutsläppen skall vara noll senast 2045. Det är bra med klara mål, men hur skall detta gå till? Elförsörjningen kommer att bli den absolut mest centrala frågan de närmaste 25 åren. En klok och väl genomtänkt strategi krävs. Den måste bygga på kloka och genomförbara beslut, där politisk enighet, teknik, företagens behov och finansiering vägs samman. 

Man kan inte överlåta till kommunerna, Svenska Kraftnät och Vattenfall att ordna detta vartefter behov uppstår, med luftledningar kors och tvärs genom Sverige. Både Svenska Kraftnät och Vattenfall har levt ett undanskymt liv skyddat av staten och inte utvecklats som andra europeiska länder, USA och Australien. Även Rumänien använder numera nedgrävd 110kV-kabel. Vad har hänt i det tidigare så högteknologiska Sverige?

Enligt ENTSOE Nordic-and-Blatic-HVAC-Disturbance-Statistics rapport för 2017 visar att byggnation av nya högspänningsledningar i luften i stället för markledning straffar sig. Utav de åtta länder som jämförs stod Sverige för mer än 1/3 av strömavbrotten (ENS) och var alltså sämst i klassen när det gäller avbrott i distributionen. Så sent som den 26 januari i år ledde ett omfattande strömavbrott i Skärholmen söder om Stockholm till att många hushåll och företag blev strömlösa, bland annat hela Heron city och Ikea.

Samma undersökning visar också att orsakerna till avbrotten var 45 procent i transformatorstationer och 31 procent orsakades av luftledningsfel, övriga fel var 25 procent. Vattenfall hävdar att luftledningar är det säkraste och bästa sättet att distribuera el och att markkabel har fler avbrott, vilket alltså inte är korrekt.

I Danmark har man i över 12 år grävt ner luftledningar. Danish Energy Agency säger: "Underjordiska distributionsnät har spelat en viktig roll för att förbättra försörjningstryggheten.”

Det har tidigare funnits vissa tekniska utmaningar med mark och havskabel, men utvecklingen har gått mycket snabbt framåt. Inte minst på grund av kraven på att leda högspänning från allt fler sol- och vindparker på land och till havs i marken. Ny modern teknik finns i dag och används världen över, och går dessutom betydligt snabbare att anlägga, varför inte i Sverige?