Sverige kan bättre – med en bättre regering

Rättvisa är när det lönar sig att jobba och plugga hårt, när alla får förutsättningarna att lyckas och när klimatbovarna tar ansvar, skriver Alice Landerholm och Antoni Welk, MUF Södermanland.

Rättvisa är när det lönar sig att jobba och plugga hårt, när alla får förutsättningarna att lyckas och när klimatbovarna tar ansvar, skriver Alice Landerholm och Antoni Welk, MUF Södermanland.

Foto: Sandra Nordin

Debatt2022-08-09 05:38
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi är inte de enda som känner oss besvikna när hälften av vår lön går till skatt, men ändå kan socialdemokraterna inte sköta regeringens grunduppgifter. Varje dag skjuts någons mamma, son eller bästa vän. Varje dag har vanliga människor svårt att betala elräkningen och tanka bilen. Varje dag visar regeringen att den inte är regeringsduglig. 

 

För oss i MUF Södermanland står tre saker i fokus: trygghet, frihet och rättvisa. Här presenterar vi delar av vårt valmanifest.

Trygghet är en bra polis, ett stabilt säkerhetsläge och utrotning av de kriminella gängen. Vi vill ha fler poliser och högre polislöner, en betald polisutbildning och fler administratörer. Vi vill ha ett militärt starkt Sverige i Norden och Nato, ett starkt Sverige i ett starkt EU och mindre men bättre bistånd fokuserat på klimat, utbildning och hälsa. Vi vill avkriminalisera cannabis för att strypa gängens inkomstkälla, införa högre straff och försvåra för gängen.

Frihet är att bestämma över dina pengar, din framtid och att få vara den du är. Vi vill göra dina första 500 000 kronor skattefria, sänka skatten för dig med låg- och medelinkomst samt förstärka jobbskatteavdraget. Vi vill införa fri hyressättning på nybyggen, göra det lättare att omvandla hyresrätter till bostadsrätter och ge förtur till förstahandssökande i kösystemet. Vi vill skärpa straffen för sexualbrott, satsa på forskning gällande kvinnors hälsa och införa hårdare tag mot hedersförtryck. 

Rättvisa är när det lönar sig att jobba och plugga hårt, när alla får förutsättningarna att lyckas och när klimatbovarna tar ansvar. Vi vill ha svensk kärnkraft, ett globalt pris på koldioxid och finansiera ny energiforskning. Vi vill att alla ska kunna det svenska språket, ha ett effektivare system för transkribering av utländska meriter och slopa byråkratin så det blir lättare att börja arbeta direkt när man kommer till Sverige. Vi vill ersätta arbetsförmedlingen och förflytta rekryteringen till arbetsgivaren, sänka arbetsgivaravgiften och göra det lättare att starta eget. 

 

I MUF:s Södermanland spelar det ingen någon roll vem du är eller var du kommer ifrån, det viktiga är vart du är på väg. Vi är partiet för dig som jobbar, har jobbat och vill jobba. Partiet för dig som tror på trygghet, frihet och rättvisa. Socialdemokraterna säger att Sverige kan bättre, vi håller med, Sverige kan bättre med en bättre regering.