Synen på kriminella barn bör ändras

Att begå brott och tillfoga andra människor lidande är under inga omständigheter godtagbart, oaktat om förövarna är barn. Men barn är formbara och det finns goda möjligheter att bana en bättre väg, skriver Rijad Trubjlanin.

Att begå brott och tillfoga andra människor lidande är under inga omständigheter godtagbart, oaktat om förövarna är barn. Men barn är formbara och det finns goda möjligheter att bana en bättre väg, skriver Rijad Trubjlanin.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Debatt2023-05-20 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ett allt vanligare tillvägagångssätt för dagens vuxna kriminella är att använda sig av barn som får utföra olika former av brottsliga gärningar. Bakomliggande anledningar till ett sådant brottsmodus torde vara flera, bland annat att man själv kan undandra uppmärksamheten från sig själv och att man i bästa fall undviker lagföring för det brott man instruerat barnet att utföra. Barnen får då stå sitt kast och hållas ansvariga för det fall att man åker fast.

I samband med att den politiska retoriken om att införa en sänkt ålder för straffmyndighet blev till realitet, så började även nätverkskriminella i allt större utsträckning att bereda uppdrag till allt yngre personer för utövande av brott. Min uppfattning, vilket skiljer sig från många andras, är att dessa barn bör ses som brottsoffer och målsägande. I många fall vet de inte bättre och blir systematiskt utnyttjade och lurade av människor som innehar mer djupgående kunskap om straff- och processrätten i Sverige samt vilka eventuella påföljder som vederbörande riskerar vid olika former av begångna brott. 

I enlighet med gällande rätt, såsom den ser ut i dagsläget, så innefattar brottet människohandel exempelvis situationen där någon rekryterar en annan människa för sexuella ändamål eller tvångsarbete. Brottet innefattar inte dem individer som rekryterar barn till kriminalitet. En revidering av bestämmelsen till att även omfatta en sådan situation bör enligt min mening utföras. 

 

Barn som rekryteras till kriminalitet ska ses som brottsoffer. De förstår förmodligen inte bättre när de väl tillfrågas om de kan tänka sig att begå brott. Därtill ser de det som en möjlighet till att snabbt tjäna in kapital på ett enkelt sätt. Vi utomstående bör reagera och lyfta detta ämne. Att begå brott och tillfoga andra människor lidande är självfallet under inga omständigheter godtagbart, oaktat om förövarna är barn. Men barn är formbara och det finns goda möjligheter att bana en bättre väg för dem om vi agerar i tid. Därför bör synen på barn som förövare revideras. 

Vi bör istället rikta ljuset mot anstiftarna. Ett sätt att vända den negativa trenden med allt fler fall av barnrekrytering är att se till att regleringen beträffande människohandel även omfattar situationen när barn rekryteras till kriminella förehavanden. Genom att se dessa barn som brottsoffer och inte enbart förövare, så skapar vi bättre förutsättningar för de och möjliggör en väg ut. På det viset torde fler av dessa barn senare i livet välja rätt bana och byta spår till ett liv utan kriminalitet. 

Vad anser du?