Konsekvenserna av den höga arbetslösheten, framförallt den strukturella arbetslösheten, kan stå oss unga dyrt. Det krävs modigare åtgärder för att långsiktigt förbättra läget och svaret är inte alltid så enkelt som valfri politiker i opposition vill få det till att framstå.
I december 2024 låg arbetslösheten i Södermanland på hela 9,1 procent, vilket hamnar ovanför Sverigesnittet på 8 procent. Men att stirra sig blind på generella ögonblicksbilder till siffror är att göra samhällsdebatten en björntjänst. Det är vad som döljer sig bakom statistiken som visar på de verkliga problemen, exempelvis landade långtidsarbetslösheten i Sverige på oroväckande 2,7 procent vilket motsvarar 152 200 personer.
Debatten borde därför rikta större fokus åt de som har svårast att etablera sig på arbetsmarknaden. Förutom att unga tillhör en av de grupper som har svårast att komma till arbetsmarknaden, hotas även vårt framtida välstånd om det växande problemet inte hanteras. Således är de nationella utmaningarna minst lika angelägna för oss i Södermanland om vi bryr oss om generationsrättvisa. Det är nämligen rätt enkelt: fortskrider arbetslösheten att växa hos de grupper som har svårt att få en anställning, och av den anledningen bekostas av det offentliga, kommer vi i takt med den demografiska utvecklingen vara färre som behöver betala för fler.
Det regionala samarbetets betydelse för arbetslösheten är givetvis en viktig del av lösningen. Men nationellt finns det avgörande beslut att fatta som kommer gynna hela landet långsiktigt. Genom att avreglera hyresmarknaden får vi dels igång byggandet, vilket är bra för den väldigt ansträngda byggsektorn, och dels kommer det främja bostadsbeståndet. En betydande fördel för matchandet på arbetsmarknaden. Vidare behövs skattelättnader på jobb och företagande eftersom det leder till jobbskapande. Slutligen har vi den oerhört stelbenta arbetsmarknaden som hämmar rörligheten mellan arbeten såväl som uppkomsten av “enkla” jobb. Dagens konfliktregler mellan arbetsmarknadens parter är en del av problematiken. Därför borde regeringen tillsätta en ny utredning som ser över konfliktreglerna på arbetsmarknaden.
Vi i CUF kräver modiga politiker som vågar göra det obekväma. Regeringen som tar de frihetliga idealen i anspråk behöver ta och börja leverera på dem. Parallellt måste vänstern uppdatera sin samhällsanalys och göra upp med gamla sanningar. Det finns värre saker i världen än en flexibel arbetsmarknad, exempelvis en skenande strukturell arbetslöshet.