Tillsätt lokala förenklingsråd

Svenska företagare lägger i genomsnitt cirka 10 timmar per vecka på regeladministration. Det är tid som de hade kunnat lägga på att utveckla sin kärnverksamhet i stället, menar deabattörerna.

Svenska företagare lägger i genomsnitt cirka 10 timmar per vecka på regeladministration. Det är tid som de hade kunnat lägga på att utveckla sin kärnverksamhet i stället, menar deabattörerna.

Foto: Fredrik Sandberg/ TT

Debatt2024-07-13 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Regeringen har beslutat att inrätta ett förenklingsråd för att minska företagens regelbörda och administrativa kostnader. Rådet ska se över statliga myndigheters regelflora och lämna förslag på hur regler kan förenklas och befintliga regelverk göras enklare att efterleva.

Det är ett välkommet initiativ. Svenska företagare lägger i genomsnitt cirka 10 timmar per vecka på regeladministration. Det är tid som de hade kunnat lägga på att utveckla sin kärnverksamhet i stället.

Förenklingsarbetet får emellertid inte stanna på statlig nivå. För många företag är den mest frekventa myndighetskontakten de har nämligen den med sin kommun. Kommuner bedriver tillsyn, handlägger tillstånd och ombesörjer anmälningar på ett stort antal områden. Livsmedelsbutiker, fastighetsägare, bilverkstäder, restauranger och frisörer är bara ett axplock av alla de företagare som regelbundet behöver ha kontakt med sin kommun för att bedriva en regelmässig verksamhet.

Vi uppmanar kommunerna Nyköping och Oxelösund att ta rygg på staten och tillsätta lokala motsvarigheter till statens förenklingsråd, för att ge konkreta förslag på hur kommunala regelverk och rutiner för företagare kan förenklas. Om den tid våra kommuners cirka 2 900 företagare lägger på regeladministration kan kortas med bara en timme per vecka så frigör det drygt 150 000 timmar per år för dem. Tid som de då kan ägna åt att utveckla sina företag och skapa nya jobb i stället.

Många regler har angelägna syften som också de flesta företagare vill främja, till exempel att värna miljön, att alkoholservering ska ske under trygga och ordnade former eller att bostäder ska vara säkra att bo i. Följaktligen handlar regelförenkling inte om sänkta krav, utan om att göra det enklare och mindre tidskrävande att bedriva en verksamhet som uppfyller kraven.

I Nyköping och Oxelösund har småföretagen skapat 3 av 5 nya jobb de senaste 30 åren, och förra året genererade de var fjärde skattekrona. Om kommunerna ser till att det blir lätt att göra rätt så kan företagarna lägga i nästa växel i sitt jobbskapande och välfärdsbyggande.

Ulrika Juul, ordförande Företagarna Nyköping-Oxelösund
Hannah Risander, regionchef Företagarna