Tio års kamp för HBTQ-frågor – och mer finns att göra

De utmaningar vi ser framåt är bland annat att stärka transpersoners rätt. Vi behöver också se över lagstiftningen kring informationsplikten när du har konstaterat HIV, skriver Robert Skoglund, ordförande för HBT-Socialdemokrater i Sörmland.

De utmaningar vi ser framåt är bland annat att stärka transpersoners rätt. Vi behöver också se över lagstiftningen kring informationsplikten när du har konstaterat HIV, skriver Robert Skoglund, ordförande för HBT-Socialdemokrater i Sörmland.

Foto: Stina Stjernkvist/TT

Debatt2021-01-04 05:07
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

En vintrig dag den 11 december 2010 samlades några människor för att starta en ny förening som skulle arbeta med frågor kring HBTQ i Sörmland. Det var en gäng socialdemokrater som såg ett behov av detta, och med rätta. Nu har 10 år gått och vi kan titta tillbaka lite på vad för en utveckling kring HBTQ-frågor har vi fått i Sörmland. 

En viktig fråga har varit att lyfta upp kunskapen kring detta. Vi såg en brist i samhället, vi såg en kunskapsbrist inom vårt egna parti. 

Har vi lyckats med det? Både ja och nej. Vi ser att allt fler kommuner har ökat på sina kunskaper för sin personal. Landstinget, numera regionen var tidigt ute med att ge sin personal kunskap. Alla som jobbar inom det offentliga skall känna en trygghet i att kunna behandla alla medborgarna på en respektfullt och inkluderande sätt. 

Vi ser att nästan alla kommunerna väljer att manifestera den fria kärleken och allas rätt att få vara som den är genom att fira Pride och hissa regnbågsflaggan. En stark och viktig signal till alla medborgarna. 

I dag tycker de flesta att det är självklart att HBTQ-personer skall få gifta sig och prövas som adoptivföräldrar. I dag behöver ingen tveka på hur man skall utforma en blankett för att inte exkludera någon. Det är självklart att det står vårdnadshavare i stället för mamma och pappa. Kan tyckas som en lite sak, men för den det berör är det inte det.

De utmaningar vi ser framåt är bland annat att stärka transpersoners rätt. Vi behöver också se över lagstiftningen kring informationsplikten när du har konstaterat HIV. Den är kontraproduktiv och hjälper inte till att minska smittspridningen. Den gör att människor tvekar att testa sig och den skapar en falsk trygghet.

Det vi såg för 10 år sedan ser vi även i dag, ett stort behov av att vi skall finnas kvar och påverka utvecklingen. Den finns mörka krafter som vill kasta oss tillbaka i tiden. Dessa krafter kommer vi att bekämpa med alla stående demokratiska medel. Men den 11 december firade vi 10 år med glädje och kärlek!