Trafikfarliga skyltlägen utmed E4 i Nyköping

E4 genom Nyköping utgör en skadedrabbad vägsträcka där flera svåra trafikolyckor inträffat, vissa till och med innebärande dödlig utgång. I detta vägavsnitt bör förarnas koncentration ligga helt på körfältets beskaffenhet och inte distraheras av farlig påträngande reklam, skriver Sven Jonsson.

E4 genom Nyköping utgör en skadedrabbad vägsträcka där flera svåra trafikolyckor inträffat, vissa till och med innebärande dödlig utgång. I detta vägavsnitt bör förarnas koncentration ligga helt på körfältets beskaffenhet och inte distraheras av farlig påträngande reklam, skriver Sven Jonsson.

Foto: Peter Alexis

Debatt2021-11-30 05:42
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

”Allting går att sälja med mördande reklam” skaldade en gång Ulf Peder Olrog.

I Nyköping finns en klick samhällsplanerare och politiker som vurmar för anläggning av "skyltlägen" intill motorvägen där man vill ge företag möjlighet att bedriva reklamverksamhet huvudsakligen riktad mot dem som färdas på vägen. Vårt lands motorvägar har tillkommit för att trafikanter, och varor skall kunna förflyttas snabbt och säkert. Höga hastigheter innebär givetvis stora risker för att olyckor med allvarliga skador kan inträffa.

E4 genom Nyköping utgör en skadedrabbad vägsträcka där flera svåra trafikolyckor inträffat, vissa till och med innebärande dödlig utgång. I detta vägavsnitt bör förarnas koncentration ligga helt på körfältets beskaffenhet och inte distraheras av farlig påträngande reklam. Enligt ordboken betyder uppsåtligt dödande av en annan människa dråp eller mord. 

Trafikvårdande myndigheter och ideella aktörer jobbar hårt för att försöka infria nollvisionen som innebär att vi inte skall få någon människa trafikdödad i vårt land. I Nyköping motarbetas dock deras vällovliga strävan att nå de uppsatta målet på grund av besinningslösa idéer om att trafikfarliga skyltlägesområden skall placeras utmed E4.

Det kan aldrig vara en kommunal angelägenhet att med skattemedel bidra till att försåtlig reklam lockar trafikanternas livsviktiga uppmärksamhet från körbanan till passerande omgivning. 

Vetenskapen har tydligt visat att en mycket stor andel av jordens befolkning kommer att få gå en alltför tidig död till mötes på grund av alla de föroreningar mänskligheten utsätts för. Det är då oansvarigt av Nyköpings kommun att låta livsnödvändiga uppväxta bullerdämpande, insynsskyddande och luftrenande trädbeklädda skyddszoner intill E4 omvandlas till miljöförstörande dödsbringande verksamhetsområden såsom föreslås ske vid Brandkärr och Västra Hållet. 

Många besökare vid Frisksporttorpet har uttryckt sin stora oro och förtvivlan över hotet om att deras uppskattade livlina hänsynslöst kommer att klippas bort. Livlinan består i möjligheten att ta en daglig rogivande promenad med skogskänsla i ett lättillgängligt närströvområde.

I plansammanhang saknar Nyköpings grönområden med uppväxta träd en relevant ekonomisk prissättning. I Göteborg har en värdering skett där berörda träd värderades till 200 000 kronor styck i medeltal. 

När får vi i Nyköping se att en sådan värdering sker?